Încă patru orașe din Moldova au obținut statut de municipiu

collage
Foto: 9 orașe din țară au la ora actuală statut de municipii

Oraşele Cahul, Orhei, Soroca şi Ungheni vor avea statut de municipiu. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către Parlament.

Unul dintre autorii proiectului, liberal-democratul Tudor Deliu, a spus că s-a ţinut cont de potențialul economic şi demografic al acestor orașe. Potrivit deputatului, această inițiativă se încadrează perfect în procesul de descentralizare a puterii, acordând posibilități şi prerogative mai largi autorităților publice locale,  transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, a spus, în numele fracţiunii PDM, că pentru a doua lectură se propune statutul de municipiu să fie acordat şi oraşelor Edineţ şi Hânceşti. Deputatul PLR Anatolie Arhire a propus să fie inclus pe aceeaşi listă şi oraşul Străşeni.

Iar liderul PDM, Marian Lupu, a subliniat că în Strategia Naţională de Dezvoltare Regională există noţiunea de „poluri de creştere economică” şi în baza acestui criteriu ar trebui să fie conferit statutul de municipiu.

Potrivit Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, statut de municipiu au oraşele Chişinău, Bălţi, Bender, Comrat şi Tiraspol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente