Lumea nu stă niciodată pe loc, iar în era tehnologiilor, totul se dezvoltă în progresie geometrică. #diez a decis să întrebe studenții de la IT despre provocările domeniului, posibilitățile de angajare și calitatea sistemului de învățământ.
FCIM (Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică), Anul 2, UTM
Să înveţi la IT e destul de complicat, dar foarte interesant. Studentul ce şi-a ales calea în IT trebuie să fie gata din start să sacrifice o bună parte din timpul său liber pentru a face faţă încercărilor. La fel, trebuie să posede o bază cât de cât solidă în domeniul matematicii, pentru că IT şi programare fără matematică nu există. Studentul trebuie sa fie dispus şi să aibă dorinţa să înveţe independent, fiindcă universitatea indică doar direcţia şi deja fiecare e responsabil de soarta sa proprie.
Ce ţine de mine, nu pot spune că îmi este greu, deoarece îmi place ceea ce fac, cu toate că depun un efort enorm pentru a atinge scopul stabilit. Alegerea direcției în IT, de asemenea, e un lucru complicat din motiv că domeniul este extrem de larg şi la moment încerc mai multe subdomenii ale IT-ului pentru a înţelege ce îmi place mai mult.
FCIM, Anul 2, UTM
Cea mai mare provocare în IT, presupun, e că e un domeniu ce progresează mereu și o face extrem de rapid: ceea ce e relevant azi, e inutil într-un an.
Cred că oricât de bun ar fi un sistem de învățământ, în special cel din domeniul TI, mereu va fi nevoie să cauți individual informația de care ai nevoie.
E plauzibil să-ți găsești un job în timp ce înveți, doar că există și inconveniențe: chiar și dacă e part time job, reușita universitară va scădea, pentru că o mare parte din timpul liber nu o vei mai putea acorda studiilor. De obicei job-ul e legat de programare (chiar și dacă el presupune să aduci cafeaua programatorilor din compania în care te-ai angajat).
FCIM, Anul I, UTM
Specialitatea TI te obligă să privești dincolo de orizont, să pătrunzi în esența lucrurilor, să le studiezi structura, să încerci s-o percepi și s-o individualizezi, ca ulterior să formezi o structură nouă, mai bună, mai operativă, practică, productivă, optimizată și utilă.
În ciuda stereotipurilor, științele exacte, cum ar fi informatica sau matematica, sunt extrem de creative și necesită multă logică, imaginație și artistism. Specialitatea TI e o provocare în sine, pentru că îți pune în joc felul de a raționa, de a intui, de a pătrunde în mintea altora. Deși la început nu-mi părea deloc ușor să învăț aici, timpul m-a ajutat să-mi organizez gândurile și să-mi ierarhizez prioritățile, astfel încât acum cred că a învăța la TI nu e complicat, tot de ce ai nevoie e perseverență, ambiție, randament maxim și, nu în ultimul rând, mult-mult lucru de sine stătător.
După mine, important la TI e faptul de a învăța de sine stătător. Acest domeniu se află într-un continuu progres, un progres rapid, și dacă urmezi doar cursurile predate la facultate, e insuficient. Internetul explodează cu anunțuri de genul „Fii programator” sau „Alege o carieră TI”, de unde poți afla suplimentar foarte multe. La facultate reușești să studiezi din fiecare sub-domeniu câte un pic. Astfel, poți înțelege ce-ți place mai mult și să începi un studiu independent acasă, mult mai aprofundat și abisal.
A-ți găsi un job, în timp ce înveți la TI, e foarte posibil. Dacă ești cât de cât inițiat în domeniu, poți obține un loc de muncă chiar și dacă nu înveți la facultate. Am colegi care deja lucrează, sunt angajați oficial, iar aceasta-i o chestie grozavă, întrucât ei își pun bazele unei cariere de succes chiar de pe băncile facultății.
Pereții holului blocului nostru de învățământ sunt împăienjeniți cu anunțuri despre cursuri în domeniu pentru începători, cu publicități ale companiilor TI care sunt dispuși să te angajeze chiar din primul an de studii, cu proiecte la care poți să aplici pentru a te iniția. În plus, se organizează evenimente de genul ”Târgul Joburilor”, unde vin reprezentanți ale companiilor TI, caută tineri potențiali și-i invită să muncească la ei.
FCIM (Filiera Anglofona Computer Science). Anul 2, UTM
IT e un domeniu extrem de fascinant și cred că oricare student care e pasionat de tehnologii și de științe exacte își va găsi un loc aici. Abilitatea de a programa devine la fel de necesară în viață ca și abilitatea de a citi sau de a scrie – așa că să înveți la IT e cel puțin interesant.
Dintre cele mai mari provocări ale domeniului pot identifica volumul foarte mare de informații, timp puțin pentru pregătire și exigențe prea mari din partea profesorilor.
Despre sistemul de învățământ, acesta n-ar trebui niciodată să te învețe tot. Menirea lui este să te îndrume. Oricât de buna este o universitate sau un sistem de învățământ, dacă nu depui efort tu însuți, nu vei reuși sa ajungi un specialist bun.
La moment, îmi fac studiile în cadrul Filierei Anglofone (FAF) a facultății Calculatoare Informatică și Microelectronică (FCIM) în Universității Tehnice, și cred că este cea mai buna alegere IT în Republica Moldova, deoarece îți dă posibilitatea să studiezi IT în limba „originală” – engleza.
E destul de ușor să-ți găsești un job din domeniu în timp ce înveți: trei din cinci studenți găsesc. Spre exemplu eu, la moment activez ca și tehnician suport, însă am prieteni care sunt freelanceri, sau fac web design. Oportunitățile sunt nelimitate.
Alex Patrașco
FCIM, Anul 3, UTM
De învățat în domeniul IT nu e atât de ușor, dar totodată este un lucru bun, deoarece ești într-o dezvoltare continuă. Cea mai mare provocare este sa nu stai pe loc și să cauți noi încercări, noi probleme pe care nu știi să le rezolvi, să păstrezi același ritm de dezvoltare ca și cel al domeniului respectiv.
La UTM avem profesori buni, care cunosc foarte bine domeniul, dar până la urmă, studentul e responsabil de modul în care învață și de provocările pe care și le creează.
Eu nu lucrez acum (doar fac practica), dar cred că e posibil de găsit un job în timpul studiilor, important e ca jobul găsit să nu încurce studentul să învețe. Un job îl ajută pe student să devină mai sigur, sa înțeleagă cum să procedeze în anumite situații.
FCIM, Anul 3, UTM
Cum e să înveți la IT? Provocator.
Din motiv că societatea în care trăim se dezvoltă în progresie geometrică, e foarte greu de ținut pasul cu toate tehnologiile și noutățile curente, deoarece ele apar zilnic. Respectiv, noi pur și simplu fizic nu putem să asimilăm totul despre toate, mai ales în domeniul IT. Dacă nu investești în instruire continuă și perfecționare permanentă, riști să te trezești la un moment dat în afara jocului.
Informația oferită de către instituțiile noaste universitare este superficială. Comunitatea în care trăim este una dinamică. la fel și noi trebuie să fim cât mai dinamici și flexibili. Pentru a deveni specialiști care corespund cerințelor societății noastre trebuie să învățăm mereu, iar instituțiile de învățământ superior sunt doar începutul acestul proces didactic. Din păcate, informația care ne este oferită la universități în mare parte nu corespunde situației curente în domeniul respectiv.
Atât timp cât este dorință și interes, a găsi un job este mai mult decât posibil. Fiind student în anul I am reușit să-mi găsesc un job care favorizează dezvoltarea competențelor și facilitează transpunerea în practică a cunoştinţelor acumulate pe băncile universitare. Consider că domeniul IT îți oferă cea mai largă gamă de oportunități de angajare. Singurul obstacol poate fi lenea. După primul an de studii înțelegi că nu este chiar atât de complicat să combini studiile și munca, dacă dispui de timp și dorință. Dacă îți propui să reuşeşti pe ambele planuri, rămâne doar să-ți gestionezi corect timpul. În general, time management-ul în domeniul IT este crucial. Dacă nu îți organizezi și nu respecți planul tău de activități, te trezești la sfârșit de lună cu deadline-uri, nopți nedormite și stres care s-ar fi putut ușor de evitat.
FCIM, Anul 3, UTM
Sunt foarte bucuros că învăț în acest domeniu. Provocări sunt multe, de la executarea multiplelor lucrări de laborator, până la examene, lucrări de curs asemeni ca și în alte Universități. Studiile în cadrul instituţiei de învățământ nu sunt suficiente și eu cred ca nici nu are cum să fie suficiente, deoarece în acest domeniu este o cantitate uriaşă de informație pe care profesorul nu ar reuşi nicidecum să o prezinte integral studenţilor. Din cauză ca sfera IT-ului este una largă, trebuie să stabilim singuri ce ne place și ce dorim să facem, astfel încât decidem ce să studiem și ce material să cautăm.
Pe piața muncii, specialiștii IT sunt destul de căutați, însă problema principală este că e foarte greu să te angajezi la lucru direct după Universitate. Foarte mulți antreprenori doresc specialiști cu experiență, pe care studenții nu o au. Cele mai răspândite joburi pentru absolvenții IT ar fi: Web Designer, Web Developer, Administrator de rețele, App developer etc.
FCIM (Filiera Anglofonă), Anul 3, UTM
Să înveți la IT e destul de interesat și dinamic, mereu înveți ceva nou și util. Practic fiecare task pe care trebuie să-l îndeplinești este o provocare, deoarece de cele mai multe ori nu are o soluție standard și atunci trebuie să apelezi la imaginație. Totuși, nu pot spune că e foarte ușor de învățat, dar atât timp cât îmi place și sunt motivată, mă descurc. Nu am căutat încă un loc de muncă, dar după diferite statistici văzute, probabilitatea să găsești unul e mare, doar trebuie să fii specialist bun și să ai o gândire out of the box, care te-ar evidenția de restul.
Să studiezi în domeniul IT este pe cât de interesant, pe atât și de dificil. Întotdeauna întâmpini provocări noi, deoarece trebuie să ții pasul cu toate tehnologiile apărute recent.
Despre job pot spune că, sunt anul II și deja lucrez în domeniu ca programator.
Consider că în universitățile noastre este o insuficiență de cadre didactice specializate în tehnologiile noi ieșite pe piață. Motivul ar putea fi salariul prea mic raportat la o calificare bună.
FCIM, Anul 1, UTM
IT-ul este un domeniu care se dezvoltă foarte rapid și progresiv în Republica Moldova, o direcție profesională care deschide multe oportunități noi. Dezvoltarea gândirii logice și analitice, creativitatea și exactitatea – sunt punctele forte ale IT.
Din păcate, sistemul nostru de învățământ are multe puncte slabe, cum ar fi: curriculum-ul nu se actualizează, puțini profesori motivați, în timpul orelor nu se dezvoltă spiritul de echipă (ceea ce este foarte important, deoarece majoritatea companiilor IT lucrează anume în echipe), curriculum-ul nu răspunde cerințelor pieței, etc. Un student de succes trebuie mereu să caute mai multă informație decât se predă la universitate.
Un loc de muncă se găsește ușor, în cazul în care ai o anumită experiență, ai realizat mai multe proiecte și înveți rapid. În linii generale, studiile și lucrul sunt lucruri bine compatibile. Ce fel de job? Depinde în ce domeniu te descurci: Dezvoltare Software, Web development, Design, SEO, etc.
FCIM, Anul 3, UTM
IT este domeniul ce evoluează în fiecare zi. Provocarea ce mai mare ar fi să te informezi în fiecare zi, ce tehnologii noi ies pe piața mondiala, ce limbaje de programare noi apar periodic.
Pentru ca să-ţi fie ușor trebuie să muncești mult, pentru a munci mult trebuie să ai multă pasiune pentru acest domeniu.
Din păcate, sistemul nostru nu e într-atât de bun, la moment profesorii doar ne îndrumă și ne deschid căile.
E foarte ușor să-ți găsești un job în IT, în special pe programare. Unii îți cer experiență, alții nu, chiar din contra, te ajută să capeți experiență, învățând o perioadă de timp, și tocmai apoi începi să lucrezi.
Materialul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Programului de Granturi pentru anul 2014, Proiectului USAID CEED II, Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova.