(foto) La UTM a fost inaugurată o sală de calculatoare cu acces nonstop pentru studenți


IMG_9523
Foto: Astăzi a vut loc inaugurarea sălilor de computere în căminele Universității Tehnice

Campusul Universității Tehnice din Moldova a fost dotat astăzi, 26 noiembrie, cu 50 de computere, în cadrul asistenței oferite de China pentru țara noastră, în valoare totală de 17,2 milioane de lei.

La eveniment au participat premierul Iurie Leancă, viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura, ambasadorul Republicii Chineze la Chişinău, Tong Migtao, preşedintele PLDM, Vlad Filat, precum și studenţii şi cadrele didactice de la UTM.

 

IMG_9451
Iurie Leancă, Loretta Handrabura, Vlad Filat, și Ion Bostan.

IMG_9489Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat, în cadrul evenimentului, că sprijinul necondiționat al Chinei pentru studenții moldoveni va contribui la îmbunătățirea calității procesului de studiu.

Este foarte important ca tinerii să aibă acces la calculatoare şi Internet. Prin studii calitative vom deveni o ţară competitivă. Prin această donaţie, guvernul chinez investeşte în viitorul nostru. Mulţumim poporului chinez pentru sprijinul pe care ni-l acordă constant”, a spus premierul.

Premierul a vorbit cu studenții și profesorii despre Acordul de Asociere care urmează să fie parafat pe 29 noiembrie, la Vilnius, și despre beneficiile acestuia. „Prin parafarea acestui Acord se materializează munca lansată încă în anul 2010, asta însemnând beneficii pentru toți. Tinerii vor obține studii europene și locuri de muncă bine plătite„, a mai spus premierul.

IMG_9494

Studenții vor avea acces 24/24 ore la sala cu computere. „Acces la acestea vor avea, în primul rând, tinerii care nu au posibilitate să-și cumpere un computer din surse proprii și cei care nu au computere capabile să asimileze un program de proiectare„, a menționat rectorul UTM, Ion Bostan.

La rândul său, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Tong Migtao, a menţionat că ţara sa acordă o atenţie desobită relaţiilor cu RM. „Ne bucurăm că Guvernul Moldovei a luat decizia de a repartiza instituţiilor de învăţământ lotul de calculatoare. Tinerii reprezintă viitorul ţării şi sunt sigur că aceste calculatoare vor fi folosite de studenți pentru a-şi ridica nivelul de cunoștințe”, a spus ambasadorul.

Prezentă la eveniment, viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura a opinat că acest exemplu este încă o dovadă că guvernarea își onorează angajamentele pe sectorul educației. „Așteptăm performanţe de la voi, dragi studenţi, deja în calitate de specialiști”, a spus Loretta Handrabura.

 

IMG_9463
Studenții de la UTM vor acces la calculatoarele performante în regim nonstop.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a mulţumit pentru ajutorul pe care China îl acordă Republicii Moldova în dezvoltarea diverse domenii. Totodată a menţionat că tinerii sunt prezentul şi viitorul RM, din acest motiv este vitală implicarea lor în procesul decizional.

Vreau să vă mulțumesc pentru această oportunitate, pentru că ea nu va dezvolta ca și specialiști. Toți studenții vor avea acum acces la toate softurile necesare pentru ei, astfel concurența dintre noi va crește. Acum vom putea lucra mai ușor în echipă, lucru foarte necesar pentru noi pentru că orice soft nu se face individual dar se programează în echipă”, a declarat o studentă a filierei anglofone.

Concomitent, alte 16 universități, 18 colegii, 39 de școli profesionale și 77 de gimnazii și licee vor primi computere și echipament în cadrul aceluiași proiect.

 

IMG_9534
calculatoarele fac parte din echipamentul pentru dotarea căminelor studențești şi sălilor de informatică din instituțiile preuniversitare donat de guvernul chinez.

Anterior, Guvernul a aprobat o decizie, care prevede transmiterea a 1200 de calculatoare, 220 de imprimante, 50 de multiplicatoare şi alt echipament pentru dotarea căminelor studențești şi sălilor de informatică din instituţiile preuniversitare.

Taguri: #UTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente