Amnesty International: UE pune în pericol viața imigranților proveniți din zonele de conflict

article-0-1B3F569900000578-922_634x362
Foto: PC: 247ureports.com

Uniunea Europeană se transformă ”în fortăreață”, punând în pericol viața imigranților care fug din zone de conflict, a afirmat Amnesty International, care evocă cifra de 23.000 de morți în decursul a 15 ani.

În raportul său, organizația pentru apărarea drepturilor omului afirmă că „politicile UE în materie de imigrație și practicile de control la frontiere îi împiedică pe refugiați să acceadă la procedura de azil în Europa și pun în pericol viața tuturor persoanelor care întreprind călătorii din ce în ce mai periculoase,”

În fața unor dificultăți crescânde de a ajunge în Europa pe căi terestre, refugiații o iau din ce în ce mai des pe rute maritime, mai periculoase, către Grecia și către Italia, și sute de persoane mor în fiecare an, subliniază Amnesty, citat de Agerpres.

În cursul primelor șase luni ale anului, peste 200 de persoane și-au pierdut viața pe Marea Mediterană. „Alte câteva sute sunt date dispărute și este posibil ca și ele să fi dispărut”. Din 2000, cel puțin 23.000 de persoane ar fi murit, potrivit estimărilor Amnesty.

„Responsabilitatea pentru moartea celor care încearcă să ajungă în UE este colectivă”, afirmă Amnesty, făcând apel la statele membre să urmeze exemplul Italiei, care, după drama de la Lampedusa din octombrie 2013, a demarat operațiunea de salvare „Mare Nostrum”.

Conform Amnesty, „aproape jumătate din persoanele care încearcă să ajungă ilegal pe teritoriul UE fug de situații de conflict din țări precum Siria, Afganistan, Eritreea sau Somalia.”

Acest raport a fost publicat la o zi după o reuniune a miniștrilor europeni de interne, dintre care majoritatea refuză modificarea regulilor privind azilul.

Între 2007 și 2013, UE a consacrat peste 1,8 miliarde de euro protecției frontierelor sale externe, dar numai 700 milioane de euro au fost alocate ameliorării situației solicitanților de azil și refugiaților pe teritoriul său.

Printre altele, UE și statele membre cooperează cu țări vecine precum Turcia, Maroc și Libia și le acordă sprijin financiar pentru crearea unei zone tampon în jurul UE, în scopul „blocării imigranților și a refugiaților înainte ca ei să ajungă la frontierele Europei”, afirmă Amnesty, care acuză țările europene că închid ochii la încălcările drepturilor omului.

Cei care reușesc să ajungă la frontierele europene riscă să fie imediat respinși. Amnesty International a înregistrat cazuri de respingere rapidă a unor imigranți de către Bulgaria și Grecia, unde această practică este foarte răspândită, încălcându-se dreptul la azil.

Organizația vorbește, de asemenea, despre un incident grav survenit în februarie 2014 în largul enclavei Ceuta, când poliția spaniolă a tras cu gloanțe oarbe și gaze lacrimogene împotriva unor imigranți care au sosit din Maroc înotând. Paisprezece persoane și-au pierdut viața și alte 23 care au reușit să ajungă la mal au fost imediat trimise înapoi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente