La sfârșitul săptămânii Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE

Leanca-Rompuy-gov_md
Foto: Iurie Leancă și Herman van Rompuy, PC: caleaeuropeana.ro

La mijlocul lunii mai, Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat Premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM, unde vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE.

Tot atunci, în cadrul unor întrevederi cu Președintele, Nicolae Timofti și Președintele Parlamentului, Igor Corman, Rompuy a declarat că semnarea Acordului de Asociere, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb, va oferi acces Republicii Moldova la cea mai mare piață din lume. Oficialul european a mai spus că este necesar ca politicienii să explice cetățenilor care sunt beneficiile economice ale integrării europene.

În timpul unei conferințe de presă ținută în comun cu Iurie Leancă, oficialul european a declarat: „Semnarea Acordului de Asociere va fi un moment important pentru atât pentru Moldova cât și pentru UE, un pas important spre acest moment este posibilitatea de a călători fără vize în spațiul european. Este un rezultat care a arătat posibilitatea Moldovei de a se determina pe arena europeană ca actor politic.

Sunt încă reforme care trebuie îndeplinite, ce țin de justiție și educație însă statistica și experiența arată existența unui progres sesizabil datorită reformelor deja implementate. UE este interesantă într-un rezultat bun și puternic. Acordul de Asociere este un instrument major pentru transformarea Moldovei în stat european și modern. Oportunitatea de semnare a Acordului este una reală și concretă, invit fiecare cetățean să privească treaz și neangajat la beneficiile pe care le va primi Moldova după semnare și să decidă ce este mai bine pentru țară.”

Cu două luni mai devreme, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pe pagina sa de Twitter a publicat un anunț conform căruia semnarea Acordului de Asociere dintre UE – RM va fi realizată nu mai târziu de luna iunie.

Amintim că, în cadrul celui de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, pe 29 noiembrie 2013, în Lituania, Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde și Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente