Impresiile delegaților Moldovei de la cea mai mare conferință globală pentru tineri din Sri Lanka

collagebb
Foto: PC: colaj #diez

Printre cei 1500 de participanți ai celei mai mari conferințe globale pentru tineri din Colombo, Sri Lanka, s-au regăsit și opt tineri moldoveni. Echipa #diez a discutat cu câțiva dintre aceștia despre ce a însemnat experiența în sine și rolul delegației Republicii Moldova la această conferință.

La evenimentul din Sri Lanka, desfășurat în perioada 6-10 mai, tineri și reprezentanți ai guvernelor au lucrat cot la cot pentru a pregăti „Declarația Colombo 2014”. Aceasta va fi înaintată spre votare în cadrul Adunării Generale ONU în septembrie 2014. Printre problemele discutate se regăsesc: eradicarea sărăciei și securitatea alimentară, egalitatea de gen, susținerea grupurilor marginalizate de tineret, combaterea violenței și promovarea păcii, drepturile tinerilor. Patru dintre reprezentații Moldovei la Colombo, ne-au relatat mai multe despre importanța acestei conferințe.

1972524_879811838700595_312704211_nAna Indoitu, reprezentantul Ministerului Tineretului și Sportului

„Conferința Mondială de Tineret a fost o experiență de impact pentru mine, din moment ce a fost organizată la nivel mondial, incluzând peste 163 de țări participante. Am fost convinsă de impulsul tânăr pe care l-a luat politica Națiunilor susținând accentul pe care trebuie să-l impună fiecare guvern pe politicile de tineret. Chiar prin intermediul evenimentului propriu zis s-a demonstrat modul sănătos de elaborare a politicilor „cu tineri pentru tineri”. Am realizat comparativ cu alte state, că Republica Moldova, deși s-a inițiat recent în politicile de tineret, are un curs de dezvoltare promițător, având deja în agenda sa realizări pe măsură. Dincolo de un număr impunător de participanți și programul încărcat, am avut șansa să cunosc o țară cu adevărat exotică. Natura impresionantă, cultura bogată, tinerii entuziasmați, mi-au oferit certitudinea că Sri Lanka este un model pentru țările din întreaga lume, reușind să se dezvolte prin propriile forțe chiar și cu sacrificii enorme.”

 

DSC_0429
Activitate în cadrul Conferinței Globale pentru Tineri din Colombo PC: Doru Curoșu

1175681_10201997870536763_1237019977_nRadu Marian, delegat internațional al Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP

„Conferința se organizează o dată la patru ani, însă această ediție este unică pentru că a fost pentru prima dată când tinerii, sau mai bine zis un reprezentant al tinerilor, a avut drept de vot în negocierile așa numitei declarație Colombo.”

Radu ne-a menționat că a lucrat foarte mult la promovarea educației vocaționale la nivel global – un sistem dual de educație bazat pe implicarea comprehensivă a mediul de afaceri în educarea viitorilor specialiști. Acest sistem de instruire este folosit cu succes în țări ca Germania și Austria – țări cu una din cele mai mici rate de șomaj în rândul tinerilor din lume (8%). Radu și-a declarat astfel convingerea că implementarea pro-activă a unui astfel de sistem educațional în țările problematice, printre care se găsește și Moldova, va duce la îmbunătățiri majore în sfera angajării în câmpul muncii.

„Deși la nivel general sunt satisfăcut de documentul final, conținutul acestuia a avut un pic de suferit din cauza faptului că mulți dintre tinerii delegați lobau pentru interese relativ înguste de includere în Declarație a grupurilor sociale pe care îi reprezentau, dar nu și a unei soluții de rezolvare a problemelor.”

 

DSC_0533
Tineri au pregătit „Declarația Colombo 2014” PC: Doru Curoșu

Ce ține de Sri Lanka, ca țară și cultură, Radu ne-a asigurat că aceasta merită descoperită. Descriindu-ne pe scurt amploarea evenimentului, am aflat că ceremoniile oficiale au fost transmise în direct la televiziunea de stat, în fața unei audiențe de peste 1-2 milioane de oameni, convoiul de autobuze în care erau deplasați delegații era întotdeauna însoțit de escorte ale poliției, au fost plasate afișe publicitare prin toată țară cu WCY 2014 etc. Deși au fost unele probleme evidente de ordin logistic și mai ales de management al timpului, organizatorii s-au descurcat bine.

 

DSC_0504
PC: Doru Curoșu

În urma vizitei sale, Radu e sigur că situația din Sri Lanka poate servi ca exemplu de urmat pentru țări ca Moldova sau Ucraina. Ne-a explicat și de ce: „Vreau să menționez aici armonia în care conviețuiesc oamenii de acolo – deși există două grupuri etnice mari – Sinhala și Tamil, care vorbesc respectiv două limbi diferite și care au trecut printr-un război civil până în 2009, nu am văzut și simțit niciun fel de tensiuni, chiar și localnicii de acolo îmi spuneau despre asta.”

Elena Rațoi – observator, Asociația „Motivație”1526083_10202867273993561_1617297415_n (1)

Elena ne-a spus că participarea la conferință a fost o ocazie unică pentru tinerii din toată lumea de a participa direct la elaborarea strategiei de tineret pentru anii 2015 – 2020, reușind astfel să-și facă vocea auzită.

Din spusele Elenei am înțeles că partea mai puțin bună a fost faptul că puțini reprezentanți ai tinerilor au avut drept de vot în cadrul conferinței, rolul lor constând mai degrabă în cel de a recomanda sau a propune anumite aspecte ce ar dori să se regăsească în Declarația de la Colombo.

„În pofida acestui lucru, tinerii au reușit să-și facă vocea auzită prin însăși participarea lor în cadrul lucrărilor conferinței, militând pentru includerea în prevederile declarației toate grupurile de persoane marginalizate. Aș considera acest aspect unul destul de important la nivel mondial, pentru că se prevede integrarea grupurilor marginalizate în toate sferele vieții (educație, carieră profesională, egalitate de gen, antreprenoriat, politici de tineret etc.).

Potrivit Elenei, conferința a permis tinerilor din toată lumea să facă un vast schimb de experiență: „Interacționând cu tineri care au nu doar o limbă diferită, ci și o cultură și un mediu din care provin absolut diferit de cel pe care îl cunoaștem noi, iți permite să vezi lucrurile într-o altă lumină, mai tolerantă și multilaterală.”

 

DSC_0411
PC: Doru Curoșu

În septembrie Adunarea Generală a ONU va aproba Declarația de la Colombo, iar statele membre o vor accepta în calitate de recomandare pentru a adapta politicile de tineret la prevederile acestui document. „Sper ca Republica Moldova să facă un pas important în acest domeniu și să implementeze în practică stipulările Declarației”, și-a exprimat convingerea Elena Rațoi.

Doru Curoșu, delegat național, Consiliul Național al Tineretului din Moldova1471112_10201643719187970_900388608_n

„În momentul în care am decis să particip la Conferința Globală din Sri Lanka, eram sigur că va fi o experiență deosebită. Deosebită nu doar prin țara vizitată sau însăși călătoria, dar prin oportunitatea de a fi parte a unui proces de inițiere a unor propuneri care vor răsuna la nivel global în susținerea tinerilor. Sri Lanka a rămas în memoria mea ca o țară foarte caldă, cu oameni primitori și cu mâncare exact pe placul meu – foarte picantă!”

Doru ne-a mai spus că Sri Lanka se poate mândri cu o cultură unică care a rezistat anilor de colonizare britanică și cu tradiții pe care nu le vezi oriunde. În timpul conferinței a fost direct implicat pe două problematici pe care susține că le consideră cele mai importante: Educația și Drepturile Tinerilor. „La general vorbind, lipsa educației calitative facilitează apariția a celorlalte probleme din societate, de aceea în Moldova, trebuie de pus un accent deosebit pe dezvoltarea sistemului de învățământ, prin dezvoltarea programului, a modului de predare, cât și recunoașterea educației nonformale.”

Doru susține că înainte de a pleca la conferință, împreună cu echipa, au avut o ședință cu reprezentanții ONU în Moldova și Ministerul Tineretului și Sportului, moment în care a înțeles că vor avea susținerea pentru propunerile pe care le vor aduce înapoi acasă. „Acum ne-am propus să inițiem un șir de acțiuni de promovarea a Rezoluției pe Tineret din Colombo, iar ca o finalitate sper să reușim elaborarea unei Rezoluții Naționale pe Tineret, care ar putea fi folosită ca recomandare pe viitor la dezvoltarea politicilor de tineret naționale.”

 

DSC_0659
PC: Doru Curoșu
DSC_0476
PC: Doru Curoșu
DSC_0572
PC: Doru Curoșu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente