10 cele mai interesante întrebări de la Cupa Șefului Serviciului Fiscal de Stat

10300696_639734332762587_2895035747384837281_n
Foto: Cupa Șefului Serviciului Fiscal de Stat 2014, PC: Facebook/ Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#diez vă propune 10 întrebări de la Cupa Șefului Serviciului Fiscal de Stat, care s-a desfășurat în format Ce? Unde? Când?, duminica aceasta. Acest eveniment a fost organizat de către Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale în colaborare cu Serviciul Fiscal de Stat.

#1 În romanul “Anglia, Anglia” de Julian Burns, activitatea acestui personaj era numită “germenul sistemului de impozitare”. Numiți această persoană, dacă ea și-ar putea găsi cu ușurință un rost și în Moldova din Epoca modernă.

Răspuns: Robin Hood.

#2 În unul din articolele revistei “Деньги” (Banii) din anul 1999 se examinează întrebarea privind introducerea în circulație a monedei euro. Denumirea articolului este una destul de scurtă, dar consistentă, și era în acord total cu caracterul pozitiv al articolului. Denumirea indica despre ce este vorba în articol, în special, în ceea ce ţine de alte monede importante  utilizate în comerţul internaţional. Răspundeți printr-un cuvânt din 3 litere, cum se numea articolul?

Răspuns: YES
Comentariu: De la simbolurile Yenei japoneze, euro şi dolarului american.

#3 În romanul lui Cristopher Bakley se relatează că economia americană datorează creşterea sa economică generaţiei născute în anii ’40-’60 ai sec. XX şi a ajuns în criză atunci când aceste persoane au început să se pensioneze. Ce armă figurează în denumirea tradusă a romanului în cauză?

Răspuns: Bumerang

#4 În timpul crizei economice, conducerea fiscală a Greciei a hotărât să întreprindă măsuri suplimentare pentru a suplini trezoreria ruinată și de a îmbunătăți imaginea pătată a țării. Astfel, în pare, cu ajutorul Google Earth, în 3 din cele mai scumpe cartiere din Atena au fost identificate cel puțin 17 mii obiecte impozabile, deși doar 300 de astfel de obiecte au fost înregistrate oficial. În scurt timp însă, atenienii hâtri au început să le ascundă cu ajutorul covoarelor verzi, pentru a le apăra de la ochiul atotvăzător al Internetului. Despre ce obiecte se vorbește?

Răspuns: Piscinele.

#5 După cum este descris într-unul din romanele lui Terry Pratchett, în orașul Ankh – Morpork, odată a avut loc o invazie teribilă de șobolani. Ca o metodă de combatere, Consiliului Local s-a oferit să plătească, câte douăzeci de pence pentru fiecare coadă de șobolan. Numărul de șobolani, de la început, într-adevăr a scăzut, dar apoi oamenii cu cozi de șobolan a început să facă cozi imense, trezoreria orașul devenind goală / fapt ce a dus la aceea că șobolanii s-au înmulțit peste tot. Viitorul patrician al orașului, a ascultat atent problema și a rezolvat-o prin propunerea de a introduce un impozit. Scrieți cât mai exact ce impozit, dacă acesta ne afectează mai puțin!

Răspuns: Impozit pe profit pentru fermele de șobolan // impozit pe profit pentru creșterea șobolanilor

#6 Organizatorii campionatului european de fotbal din anul 2000 anunțaseră foarte fericiți, după finisarea acestuia, precum că acesta ar fi fost primul campionat european de fotbal care a avut X. Conform clasificării, X poate fi atât material, cât și spiritual. Ce s-a înlocuit prin X?

Răspuns: Profit

#7 În arhivele orașului maghiar Esztergom a fost găsit un document cu o vechime de peste 200 de ani, conform căruia unii locuitori ai orașului erau obligați să achite impozitul pe fum. Mijloacele obținute în așa mod erau folosite pentru întreținerea serviciului de pompieri. Cine dintre locuitorii orașului erau obligați să achite acest impozit?

 Răspuns: fumătorii

#8 Călătorul francez Antoine de Brunel scria că străinii veniți în Spania în sec.XVII se întâlneau cu reprezentanții puterii înainte de a trece vama. Lucrurile celor sosiți erau verificate și aceștia plăteau un impozit mic. Dar ce lucruri din valizele călătorilor erau percheziționate meticulos?

Răspuns: Cărțile.
Comentariu: Inchiziția căuta literatura interzisă. ”Indexul cărților interzise” a fost oprit în 1966 de către Ioan Paul al II-lea, existând peste 400 ani.

#9 Într-un episod al unui desen animat american, eroul, pentru a nu îngheța tot repetă „Eu întotdeauna achit impozitele”, „Eu întotdeauna achit impozitele”,  nu vă întreb ce face el după fiecare propoziție rostită. Spuneți doar numele personajului!

Răspuns: Pinocchio
Comentariu: Evident că mințea, iar ca urmare bucățile de nas mergeau în foc. Întotdeauna achitați impozitele!

#10 Victor Lusting a fost un infractor care a intrat în istorie inclusiv și pentru faptul că în anul 1925 a încercat să vândă unui grup de investitori Turnul Eiffel. Inițial, aceștia s-au arătat destul de sceptici, însă s-au lăsat convinși după ce Lusting a făcut ceva. Dar ce a făcut acesta?

Răspuns: A cerut mită
Comentariu: Lusting a cerut mită pentru a aranja afacerea cu administrația Parisului. Morala istoriei – nu cădeți în capcană, nu dați mită.

Pachetul complet de întrebări, și mai multe informații puteți găsi pe CUC.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente