O liceană din Chișinău a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Ecologie

10258779_643816642371563_6079381091086659487_n
Foto: Buza Gabriela a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Ecologie PC: Ministerul Educației

Buza Gabriela, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont Buiucani” din Chișinău, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Ecologie, care a avut loc în perioada 9-12 mai 2014 la Istanbul, Turcia.

Echipa Republicii Moldova a fost constituită din trei elevi și doi conducători. La Olimpiada Internațională de Ecologie au participat 210 elevi din 45 de țări. Juriul internațional constituit din 22 de membri a apreciat 107 proiecte. Doar 10 elevi au fost premiați pentru proiectele lor cu medalia de aur.

Buza Gabriela a obținut premiul mare pentru proiectul cu genericul „Mărirea toleranței soiei la secetă cu ajutorul compușilor de fosfor și azot”. „Proiectul meu a durat în jur de un an, ideea acestuia este bazată mai mult pe proiectul de anul trecut cu care am participat la Olimpiada Internațională de Ecologie, unde am luat medalia de argint. Proiectul de anul trecut a fost ghidat de profesoara Ana Birsan, profesoară la Universitatea de Stat, care mi-a dat idea de a lucra cu soia. Primul proiect a fost mai greu pentru că era totul nou pentru mine. Al doilea proiect l-am făcut tot în bază de soia, ca să-mi fie mai ușor, cunoscând deja materialul, alături de profesoara Ecaterina Emnova”, ne-a declarat tânăra.

10258922_672418066127897_5465767702190944651_nGabriela a folosit două tipuri de fertilizator pe bază de azot și de fosfor, care au ajutat-o să mărească productivitatea soiei în condiții de secetă. „Cu ajutorul acestor fertilizatori am scăzut pierderile acestor plante cu 48%. Adică presupunem că luăm o sută de plante, iar în timpul secetei vor muri doar 52 dintre acestea. Adică jumătate din plante pot fi salvate în primul rând. Am mărit și anumiți parametri, precum înălțimea plantei cu 20%, masa rădăcinii s-a mărit cu 40%. Și cel mai important parametru pe care noi l-am primit a fost masa verde a plantei, care s-a mărit cu 92%, practic de două ori mai mare. Adică, plus la faptul că noi am salvat jumătate din plante, noi le-am mărit productivitatea de două ori, astfel obținem un rezultat foarte bun”, mărturisește Gabriela.

Unu alt detaliu important în opinia Gabrielei, care i-a adus medalia de aur la Olimpiadă, este faptul că liceana a putut face o prezentare bună în engleză, ea fiind limba de studiu în liceul în care își face studiile și care potrivit ei i-au dezvoltat abilitățile de vorbire.

„Este un proiect de nivel de doctorantură și a fost făcut la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor unde aveam la dispoziție multă tehnică la care chiar și puțini masteranzi au acces. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez în acest domeniu și dacă o să mai am posibilitatea, poate o să particip și la anul”, recunoaște liceana.

Potrivit elevei, ea dedica proiectului în medie circa 2 ore pe zi, 10 ore pe săptămână. „Erau unele săptămâni în care nu lucram la proiect, mă dedicam la alte lucruri, eventual mă reîntorceam și puteam să lucrez la proiect o săptămână întreagă, opt ore pe zi. Particip acum și la Olimpiada Internațională de Biologie din Indonezia. Deci, mergeam cu două internaționale paralel și trebuia să-mi programez în așa mod timpul ca să mă pregătesc și de olimpiade, și de școală.”

10357852_673678192668551_956896425_n (1)

 

În anul 2013, Republica Moldova a avut un volum total de 65 de mii de tone soia. Liceana spune că ar fi bucuroasă dacă proiectul ar fi folosit și de agricultorii moldoveni. „Ar fi un lucru bun pentru că investițiile sunt foarte ieftine, sunt niște fertilizatori simpli pe care pot să le procure oricine. La noi nu e atât de întrebuințată cultura de soia, dar ea este o cultură foarte importantă pentru că este foarte ușor de crescut, este rezistentă la multe condiții, este o sursă de proteină foarte ieftină și utilizată în foarte multe produse alimentare. Dacă s-ar cultiva mai multă soia la noi în Moldova, cred că ar fi un lucru bun, mai ales că investițiile utilizate în acești fertilizatori aduc pierderi de două ori mai mici în timpul secetei și permit mărirea productivității de două ori. Chiar și dacă nu o să se folosească proiectul meu în viața de zi cu zi, oricum ar fi un lucru bun ca Moldova să înceapă a cultiva soia chiar și ca produs de export”, crede medaliata cu aur la Olimpiada Internațională de Ecologie.

După finisarea studiilor, tânăra își dorește să urmeze o universitate peste ocean. „Vreau să aplic în Statele Unite, pentru că fratele meu este acolo (n.r Victor Buza, premiat la Gala Studenților Originari din Moldova cu titlu de „Studentul Moldovean al anului din SUA și Canada, nivel Doctorat) și îmi doresc să lucrez în domeniul neuropsihologiei”.

Gabriela ne-a mărturisit că în scurt timp va începe pregătirile pentru Olimpiada Internațională de Biologie care va avea loc în Indonezia, pe insula Bali începând cu 6 iulie. „Peste o săptămână o să încep să mă pregătesc. Pe site-ul oficial al competiției avem un program pe care trebuie să-l studiem. Am o tablă acasă pe care mi-am scris pașii și mă strădui să urmez temele propuse de organizatori”.

collage

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente