(foto) Olimpiada republicană de fizică: Cine va purta faima țării noastre în lume?

http://www.dreamstime.com/stock-photos-biology-chemistry-physics-image26975213
Foto: Au fost desemnați învingătorii Olimpiadei republicane de fizică 2014

Olimpiada republicană de fizică, ajunsă la a 50-ea ediţie, s-a desfăşurat în perioada 7-10 martie curent, în incinta Universităţii de Stat din Moldova.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, la evenimentul jubiliar au participat circa 170 de elevi din clasele IX-XII, care au trecut cu brio bariera concursurilor la disciplina respectivă la nivel local, raional, orășenesc şi municipal. 130 dintre ei reprezintă mediul rural, 40 – municipiul Chișinău. Ca rezultat al competițiilor pe parcursul a două zile la probele teoretică şi experimentală, au fost desemnați 40 de laureați: 5 dintre ei s-au plasat locul I, 7 – pe locul II, 11– pe locul III, alţi 17 au fost apreciaţi cu diplome de menţiune.

Dacă vom analiza reprezentativitatea în aspect geografic a învingătorilor Olimpiadei republicane de fizică, se creează următorul tablou: majoritatea, 32 de persoane, sau 80 % din numărul total de laureați, sunt din municipiul Chișinău. Doar 8 elevi atestă performanțe la învăţătură din alte localităţi din ţară, sau 20% au făcut faţă exigenţelor concursului.

 

Un grup de participanţi la Olimpiada republicană de fizică, ediţia 2014, în centru – preşedintele Consiliului olimpic, acad. Valeriu Canţer PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare
Un grup de participanţi la Olimpiada republicană de fizică, ediţia 2014, în centru – preşedintele Consiliului olimpic, acad. Valeriu Canţer PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare

La finalul acestei competiţii intelectuale, i-am solicitat un comentariu privind rezultatele Olimpiadei republicane la fizică preşedintelui Consiliului olimpic, academicianului Valeriu Canţer, preşedintele Societăţii Fizicienilor din Republica Moldova. „Scopul organizării acestei competiţii de nivel naţional la fizică a fost de a suscita interesul faţă de acest obiect extrem de interesant, dar şi dificil, neglijat în ultimii ani în planurile de perspectivă ale absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor. Am ajuns în situaţia când în şcoli nu ajung profesori de fizică, ba chiar şi la catedrele instituţiilor de învăţământ superior, de asemenea, în cercetare, iar la admitere în universităţi la disciplina respectivă nu se completează locurile plătite de la buget. Un alt obiectiv al concursului a ţinut de formarea lotului olimpic de fizică, care va participa la concursurile regionale şi internaţionale. Şi nu, în ultimul rând, ne-am propus să realizăm o instruire suplimentară a profesorilor de fizică din mediul rural.

Referitor la rezultatele Olimpiadei republicane acad. Valeriu Canţer a subliniat nivelul foarte înalt de pregătire la fizică a unor liceeni. Anume aceştia ne aduc ulterior în ţară medalii de aur, de argint şi de bronz de la olimpiadele regionale şi internaţionale, pentru care li se plătesc bani frumoşi chiar şi într-o ţară săracă ca noastră (pentru Medalia de Au, Ag şi Br respectiv câte 20 mii de lei, 15 mii şi 10 mii, iar pentru Diploma de menţiune – 5 mii de lei). Dar, pe bune, aceşti tineri merită recompensa materială – muncesc foarte mult în afara programului, devin olimpici, îşi creează un viitor, dar şi o imagine frumoasă ţării noastre.

 

Gleb Vizitiv, elev în clasa X, la LT „Orizont”, ocupantul locului I PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare
Gleb Vizitiv, elev în clasa X, la LT „Orizont”, ocupantul locului I PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare

Şi totuşi să dăm astăzi numele liceenilor curajoşi şi perseverenţi, care pun preţ pe carte, pe cunoştinţe, pe performanţă. Pe cine scoate în evidenţă Olimpiada republicană de fizică dintre elevii din clasa a IX? Pe locul I este Eugeniu Dimitriu de la Liceul Teoretic (LT) „Orizont” – Durleşti, Chişinău; pe locul II – Cătălina Dubciuc – LT „C. Stere”, Soroca, şi Vladislav Ciuş de la LT „Spiru Haret”din Chişinău. Locul III a fost conferit la trei persoane: Olga Ţurcan de la LT „M. Kogâlniceanu”, Chişinău, Mihai Şotropa şi Eduard Tataru – ambii de la LT „Orizont”, Durleşti, Chişinău.

Clasamentul pentru elevii din clasa a X-a este următorul: au fost conferite două locuri I Rominei Dolgopol de la LT „Orizont” – Buiucani, Chişinău, şi lui Gleb Vizitiv de la LT „Orizont” – Durleşti, Chişinău. Locul II, conform rezultatelor obţinute, le-a revenit, de asemenea, la doi tineri de la acelaşi liceu LT „Orizont” – Laurenţiu Calancea (Durleşti), Vladlena Horneţ (Buiucani). Pe locul III s-au plasat două persoane: Dionisie Raileanu – Liceul AŞM şi Andrei Moşanu – LT „L. Damian”, Râşcani.

Învingătorii din clasa a XI-a la Olimpiada republicană de fizică sunt reprezentaţi de Alexandru Cotos – LT „Prometeu Prim”, Chişinău, şi de Nicoleta Colibaba – LT „Orizont”, Buiucani, Chişinău: ambii au ieşit pe locul I. Cât priveşte locul II, acesta i-a revenit lui Alexandru Pupeza de la LT „N. Gogol” din Chişinău. Pe locul III iarăşi vedem doi liceeni de la LT „Orizont”, Durleşti, Chişinău – Vladimir Cucu şi Dionisie Nipomici, de asemenea, este şi Adrian Viţa de la LT „M. Eminescu” din Făleşti.

Referitor la elevii claselor a IX, care în anul curent absolvesc gimnaziul, şi cei din clasa a XII-a care vor susţine bacalaureatul, rezultatele Olimpiadei la fizică au o importanţă semnificativă pentru ei: ocupanţii locurilor I, II şi III vor fi scutiţi de examenul de fizică şi apreciaţi cu nota „10” la disciplina respectivă în atestatele eliberate de gimnaziu şi liceu. Motivul – rezultatele excelente, totodată, testele de la concursul republican pentru aceste clase au avut loc în condiţii similare cu cele de la „bac”, fiind monitorizate cu camerele de luat vederi. Cine sunt totuşi fericiţii laureaţi din ultima clasă de liceu? Locul I n-a fost conferit, în schimb, pe locul II au ieşit doi colegi de liceu: Dinu Purice şi Cristian Teleşcu de la LT „Orizont” – Durleşti, Chişinău. Celelalte trei persoane de pe locul III sunt următoarele: Cătălin Rusnac – iarăşi de la LT „Orizont” – Durleşti, Chişinău, Alexei Rusu – Liceul AŞM şi Ivan Vovcenco de la LT „D.Cantemir” din Chişinău.

 

Nicoleta Colibaba, elevă în clasa IX, la LT „Orizont”, ocupanta locului I, alături de vicepreşedintele Consiliului olimpic, Igor Evtodiev PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare
Nicoleta Colibaba, elevă în clasa IX, la LT „Orizont”, ocupanta locului I, alături de vicepreşedintele Consiliului olimpic, Igor Evtodiev PC: Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare

După finalizarea Olimpiadei republicane de fizică a urmat proba de baraj pentru selectarea Lotului olimpic lărgit de fizică al Republicii Moldova. Examenul de baraj s-a desfăşurat la 10 martie curent, pe parcursul a patru ore, la care au participat toţi premianţii locurilor I, II şi III. Proba a inclus trei subiecte de teorie cu un grad sporit de dificultate, de nivel internaţional. Din 23 de candidaţi 8 treptat au abandonat examenul, nefiind în stare să susţină testele. La evaluare au rămas 15 lucrări. Din aceşti 15 autori ale testelor vor fi selectaţi 10 pentru formarea Lotului olimpic lărgit de fizică al ţării. După cum au mărturisit organizatorii, urmează o instruire specială a acestor copii talentaţi cu teste repetate, după care va fi selectat Lotul olimpic de fizică al Republicii Moldova, alcătuit din 5 persoane.

Pe parcursul ultimilor 10 ani tinerii fizicieni din Moldova au adus în palmaresul ţării – 105 distincţii, inclusiv 79 de medalii (aur – 8, argint – 23, bronz – 48), 24 menţiuni, Premiul Mare din SUA şi Cupa Mondială la Concursul Internaţional on-line de Fizică din Estonia, 2012 (86 ţări participante). Cei 5 elevi, selectaţi pentru Lotul olimpic de fizică, vor pleca în luna iulie curent la Olimpiada Internaţională de Fizică în or. Astana, Kazahstan, la care vor participa reprezentanții a 85 de state ale lumii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente