Stagii.gov.md – platforma de stagii pentru tinerii studenți și absolvenți

collage
Foto: Stagii.gov.md - oportunitate pentru angajatori și studenți. Mircea-Ion Călugăru (stânga), vice-președinte al AMMB și Victor Lutenco, şeful BRD.

Astăzi, 18 aprilie, a fost lansată pagina web – stagii.gov.md – care va oferi tinerilor programe de stagii în cadrul instituțiilor publice şi companiilor private din Republica Moldova.

Site-ul va servi drept platformă de stocare a ofertelor din partea angajatorilor din țară, care sunt în căutare de stagiari. Cei interesați vor avea posibilitatea să le acceseze pe durata întregului an. Programul de stagii se adresează studenților și absolvenților atât din țară, cât și de peste hotare.

Scopul programului este de a oferi posibilitate tinerilor să cunoască cum funcționează instituțiile publice şi companiile private din țară, să aplice cunoștințele şi abilitățile obținute în timpul studiilor, să vină cu noi abordări şi bune practici relevante pentru consolidarea capacităților acestor instituții.

Potrivit lui Victor Lutenco, şeful BRD, „stagiile constituie o oportunitate pentru tineri în integrarea lor pe piaţa muncii. Ele oferă posibilitatea angajatorilor de a beneficia de pe urma energiei și experienței studenților. Pe de altă parte, tinerii, încadrați într-un program de stagiu, trec prin prima lor experiență de muncă, află despre specificul organizației, fie publică, fie privată. Sunt foarte încrezător că acest program va aduce rezultate, căci la toate întâlnirile cu studenții, stagiile se regăseau printre solicitările lor de bază.”

Ideea de a organiza un asemenea program există de mai mult timp în diasporă și ne bucurăm că autoritățile statului au dat dovadă de deschidere în a colabora cu organizațiile diasporei pentru a transforma această inițiativă în realitate. Este un sentiment absolut extraordinar, ca organizator, să primești aplicări de la persoane care au plecat din Republica Moldova din copilărie, și-au făcut studiile peste hotare și decid acum, inclusiv datorită acestui program să facă un stagiu acasă. Sper și sunt convins că programul va prinde aripi și se va bucura de succes în rândul tinerilor studenți”, a afirmat Mircea-Ion Călugăru, vice-președinte al AMMB, student la Universitatea Warwick.

Până în prezent, pe pagina stagii.gov.md există în jur de 130 de oferte pentru stagii în cadrul instituțiilor publice și companiilor private din Republica Moldova. Pagina stagii.gov.md este simplă de navigat, atât pentru tinerii care se află în căutarea unui stagiu, cât și pentru angajatori. Fiecare instituție publică va avea un cont separat pe site, pentru a publica ofertele de stagii. Candidații vor accesa pagina stagiului care îi interesează, unde vor găsi toată informația necesară pentru a aplica fie în cadrul unei instituții publice, fie private.

Candidații sunt încurajați să depună dosarele pentru stagii pe termen scurt (1-3 luni) şi pe termen lung (3-6 luni), în lunile de vară, beneficiind astfel la maxim de activitățile extra-stagiu şi de a lua parte la un şir de activități dedicate zilelor naționale: Ziua Independenței, Ziua Limbii Române, dar şi Zilele Diasporei. Graficul de lucru pentru stagiari va fi flexibil, însă participanții sunt încurajați să realizeze nu mai puțin de 20 de ore săptămânal. Persoanele interesate vor prezenta CV-ul, scrisoarea de motivare, certificatul academic (eliberat de instituția de învățământ) sau copia diplomei.

Proiectul a fost implementat de Biroul pentru Relații cu Diaspora în colaborare cu Asociația Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB) şi Asociaţia „Jeunes Moldaves” din Franța. Platformă va transpune în practică modificările legislative, promovate în prezent de Parlament, care prevăd instituirea stagiilor pentru studenți și absolvenți în instituțiile publice și considerarea lor ca experiență de muncă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente