Deputații care au primit apartament în 2004 și mai vor un apartament în 2014

deputcollage
Foto: Iurie Bolboceanu (ex-PD) și Gheorghe Popa (PCRM)

În fiece parlament se găsesc deputați care ori nu au unde locui, ori mai vor câte un apartament de ici-colea, ori mai ieftin ori într-o locație mai potrivită.

Lista cu deputați care vor apartamente, sub pretextul îmbunătățirii condițiilor de trai, în 2014 printr-o cerere scrisă încă la sfârșit de 2013, a stârnit multe reacții controversate pe Facebook și în presă, mai ales că printre persoanele care au semnat listele se găsesc și nume care trăiesc și așa destul de confortabil.

Aceștia cel mai probabil vor primi un spațiu pentru construcția apartamentelor pe str. Mitropolit Dosoftei 124 (potrivit datelor, lotul se află în gestiunea Centrului de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională).

Dar curiozitatea noastră nu a fost să numărăm cine are mai mulți bani și mai mult spațiu de locuit, ci dacă cineva din cei care au cerut acum spațiu pentru apartament au mai cerut cândva.

Astfel am găsit un material al Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în care ne este prezentată lista a 48 deputați care au primit câte un apartament la un preț preferențial pe str. Toma Ciorbă.

Cine a cerut și mai cere

Comparând lista celor 48 deputați din 2004 cu lista celor 48 deputați din 2014, am găsit câteva nume care se regăsesc în ambele liste.

Lista deputați care solicitau apartament în 2004 PC: investigatii.md
Lista deputați care solicitau apartament în 2004 PC: investigatii.md
PC: trm
PC: trm

#1. Iurie Bolboceanu (ex-PD)

Potrivit nouă, domnul Iurie ar trebui numit cel mai controversat politician al începutului de primăvară, a părăsit PD-ul în Parlament, acum vrea apartament.

În 2004, cât se afla în AMN (Alianța Moldova Noastră), domnul Iurie a primit și el apartament pe str. Toma Ciorbă, cu preț de aproximativ 300 euro/metru pătrat, chiar dacă prețul de piață atunci era de 550-600 euro/metrul pătrat.

Locuința care a primit-o, avea 92,35 metri pătrați, și a plătit pentru ea, 30,5 mii euro.

Apoi la 22 august 2011, la vândut la prețul de piață, care potrivit datelor Agenţeiei Imobiliare Nika Imobil a fost la sfârşitul lui 2011 de 650 euro pe metru pătrat. Ptrivit Ziarului Național, domnul Bolboceanu și-a motivat vânzarea prin: „L-am vândut ca să-mi fac reparație în cel în care locuiesc acum”.  În declarația sa de avere pentru anul 2012, domnul Iurie scria că deține din anul 2005 un alt apartament de 153,4 metri pătrați.

Iurie Bolboceanu are un credit contractat în 2012 şi scadent în 2014. Suma iniţială a fost de 100.000 lei, iar rata dobânzii – flotantă.

PC: parlament.md
PC: parlament.md

 

#2. Gheorghe Popa (PCRM) 

Domnul Gheorghe Popa este deputat în Parlamentul Moldovei deja a patra oară, fiind constant în Parlament încă din 2001. .

În perioada cât era deputat în Legislativul din 2001-2005, domnul Gheoghe a primit și el un apartament pe str. Toma Ciorbă, de 74 metri pătrați pe care a plătit un pic peste 24 mii euro.

Gheorghe Popa are un credit contractat în anul 2005 şi scadent în 2015. Suma iniţială a fost de 150.000 lei, iar rata dobânzii – 12%.

În cererea din 2013, numele lui Gheorghe Popa se regăsește iar în lista deputaților care cer loc pentru un apartament.

Ce îi va împiedica pe acești deputați, dacă primesc și acum spațiu pentru apartament, să mai ceară încă o dată în următorul legislativ, dacă vor face parte din el.

În acest caz, echipa #diez vrea și ea un apartament. Cererea se pregătește și va fi transmisă domnului Corman care i-o va arăta domnului Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente