Iurie Leancă şi Igor Corman au participat miercuri, 22 ianuarie la şedinţa Adunării Populare de la Comrat, unde au discutat problemele din regiune şi au încercat să propună soluţii pentru acestea.

Bloggerul, Eugen Luchianiuc, a publicat pe blogul său o secvență din discursul Președintelui Parlamentului, Igor Corman, cu comentariul adus la declarațiile Președintelui României, Traian Băsescu.

Igor Corman: ”Aceste declarații ale președintelui, încă al României, nimeni nu le ia în serios, nimeni în Europa, în lume și nici măcar în țara sa și, eu cred că nu există niciun motiv să vorbim despre riscul pierderii independenței Republicii Moldova”.

Traian Băsescu a declarat anterior, după cum l-a catalogat Cătălin Campeanu, jurnalistul de la România Liberă, în ”cel mai dur discurs din cariera politică a lui Băsescu”: „Vorbim toţi de suveranitate şi independenţă, ştim că butoanele din Transnistria şi din Găgăuzia nu sunt la Chişinău şi nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”.

Potrivit Vocea Basarabiei, Bașcanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, este alertat de declarațiile lui Băsescu: “În societate există o tensiune provocată de declaraţiile mai puţin adecvate ale preşedintelui României, Traian Băsescu. Dacă e posibil, conducerea ţării trebuie să pună capăt acestor pretenţii teritoriale faţă de Republica Moldova”.

Participarea lui Igor Corman la Adunarea Populară din Comrat ar fi trebuit să-l liniștească pe Mihail Formuzal.