Vlad Filat: Moldova va urma calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană

1616676_705170946189358_627858463_n
Foto: Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, PC: privesc.eu

Vlad Filat astăzi, 20 ianuarie, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă principalele obiective a Partidului Liberal Democrat și a Guvernării Europene pentru 2014.

Vlad Filat a mulțumit colegilor de la guvernare și poporului pentru susținere în cursul european. El a menționat că responsabilitatea pentru integrare nu este stare de spirit dar manifestare a dorinței unui viitor bun pentru țară. Ex premierul a mai menționat că 2014 este crucial pentru cursul politic, și la alegeri va fi ales modelul viitorului. Moldova poate și se dezvoltă, și toate acțiunile trebuie să fie chibzuite și spre îndreptate spre o Moldova europeană. Obiectivele pentru 2014 sunt:

#1 Proiectul Moldo-European, și realizarea acestuia, ”Ne-am angajat sa oferim un curs ireversibil de integrare, și vom aplica toate măsurile pentru a explica și informa societatea civilă, în rând cu măsurile pentru protejarea drepturilor cetățenilor” a spus Filat.

#2 Un angajament major a fost semnarea Acordului de liber Schimb și Acordului de Asociere

#3 Promovarea intereselor naționale în politica externă. Referindu-se la succese Vlad Filat a menționat îmbunătățirea relațiilor cu SUA, ”România este partenerul de încredere, care a fost și va fi un partener și ghid în calea spre Bruxelles, vrem o relație bună și previzibilă cu Federația Rusă, și vom munci pentru eliminarea embargoului impus” a spus ex-premierul.

#5 Lupta cu corupția, zicând de cele realizate Filat a menționat reforma procuraturii și sistemului judecătoresc, el a zis că este important sa fie rezultate concrete, fără corupție și justiție selectivă.

#6 Aprobarea codului educației , ”Cei care sunt pentru stagnare și copiat nu vor reuși în 2014, avem proiecte de importanță majoră, 12 școli reconstruite vor fi reconstruite, vom valorifica ajutorul de 20 mln euro de la români pentru  instituțiile preșcolare, și vom purcede la reformarea educației vocaționale cu cei 25 mln euro de la UE” a mai zis Vlad Filat.

#6 Extinderea rețelei de sănătate, se planifică deschiderea a 78 de centre de sănătate în sate, 400 de medici și 1200 de asistenți vor lucra în condiții moderne, va fi deschis un bloc chirurgical nou la spitalul republican, 2 blocuri la spitalul de urgență.

#7 Identificarea surselor și mecanismelor pentru nu doar indexare dar și majorare a pensiilor, majorarea sa fie cât mai mare, în 2014 cetățenii urmează să resimtă beneficiile cursului european, a menționat Filat.

#8 Crearea și securizarea locurilor de muncă, care include diversificarea surselor pentru afaceri noi deschise, crearea 4500 locuri de muncă în agricultură, crearea unui fond de stabilizare pentru cei ce se confruntă cu probleme sau embargou.

#9 Construcția și modernizarea infrastructurii, în 2014 se planifică încă 1500 km de drumuri, fondul rutier este 1,3 mrld de lei. O altă țintă strategică este conectarea la apeducte în sate și regiuni.

Referindu-se la situația din Găgăuzia, Vlad Filat a spus că cei ce vor inițierea referendumului sfidează deschis prevederile legale și își încalcă normele de putere prevăzute de lege.

Mesajul final a lui Vlad Filat a fost: ”Moldova va urma calea reformelor și Europei. În 2014 poporul și partidele politice au nevoie de unitate, singura idee care ne unește este integrarea europeană, vom lansa mișcare în sprijinul ideii de integrarea, să unească toate forțele care doresc un viitor european. Anul 2014 nu va fi ușor, el necesită maximă responsabilitate și maturitate politică.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente