Leacul pentru tratarea cancerului, căutat la Timișoara

935960_10151656121719599_978415729_n
Foto: Alexandru Lebedev în campania informațională pentru prevenirea cancerului mamar #diez

Cel mai modern centru de cercetare din sud-estul Europei va fi deschis în vara lui 2014 la Timişoara, România. Acolo vor lucra cinci medici de prestigiu care vor face studii pentru a descoperi un leac pentru cancer.

Pentru construirea centrului, cercetătorii au obţinut 55 de milioane de lei din fonduri europene. O victorie obţinută greu, având în vedere că, în ultimii zece ani au făcut studii într-un spaţiu improvizat, de doar 10 metri pătraţi. Cercetătorii din Timişoara şi-au pus ambiţia să demonstreze că se poate face performanţă şi în România, dacă există finanţare, relatează digi24.ro.

„Ne propunem să descoperim un mic element în plus care să ajute la tratamentul afecţiunile maligne. Acest drum este foarte lung, pentru a dezvolta un medicament şi de-a putea pune pe piaţă, timpul necesar este de 14 ani”, a afirmat Florina Bojin, medic cercetător.

Fiecare dintre cei cinci specialişti care vor lucra în centrul de la Timişoara are propriul proiect. Unul dintre ei va studia alergiile: „Întotdeauna ca să ştii cum să tratezi o boală, este important să ştii care este mecanismul ei de producere, ca să ştii în ce punct să acţionezi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că va fi boala secolului 21. Deci, eu cred că cercetările noastre sunt foarte importante în acest sens”, a susținut Luminiţa Cernescu, medic alergolog.

În Centrul de Terapii Genice şi Celulare vor lucra inclusiv studenţi, rezidenţi şi medici care se pregătesc pentru doctorat: „Este camera care asigură siguranţa şi calitatea unor produse care se administrează. Si, pe lângă că ne vor permite să-i tratăm, vor permite dezvoltarea unor terapii noi, deci terapia genică este terapia secolului 21, trebuie şi noi să putem face pasul spre o astfel de terapie”, a spus Carmen Bunu, manager de proiect.

Construirea centrului şi dotarea acestuia cu echipamente costă aproape 55 de milioane de lei românești, iar banii au fost primiţi de echipa de cercetători din fonduri europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente