108 jurnaliști uciși în 2013: Siria fiind cea mai periculoasă țară

gilles_jacquier_AP120111027831_fullwidth_620x350
Foto: Gilles Jacquier, jurnalist francez ucis în Siria PC: cbsnews.com

Cel puțin 108 jurnaliști și profesioniști media au fost uciși în lume în 2013, în timp ce Siria a devenit cea mai periculoasă țară înaintea Irakului și Pakistanului, a anunțat marți Federația Internațională a Jurnaliștilor.

Chiar dacă numărul celor uciși a scăzut cu 10 % comparativ cu 2012, FIJ a lansat „un apel disperat guvernelor din lumea întreagă pentru a opri impunitatea violențelor comise împotriva jurnaliștilor și profesioniștilor mass-media”.

Organizația cu sediul la Bruxelles cere „urgent țărilor ca Filipine, Pakistan și Irak să ia măsuri drastice pentru a opri vărsarea de sânge în rândul personalului mass-media”.

Țara cea mai mortală a fost Siria cu 15 jurnaliști uciși, urmată de Irak /13/, Pakistan /10/, Filipine /10/, India /10/, Somalia /7/ și Egipt /6/. 29% dintre jurnaliști au fost uciși în Asia-Pacific și 27% în Orientul Mijlociu și lumea arabă, precizează organizația care afirmă că reprezintă peste 600.000 de jurnaliști din 134 de țări.

FIJ constată că violența afectează tot mai mulți jurnaliști femei, șase dintre ele fiind ucise, în timp ce multe altele au fost „victime ale abuzurilor sexuale, intimidării și discriminării”.

În raportul său anual publicat la 18 decembrie, asociația Reporteri fără Frontiere /RSF/ a evaluat la 71 numărul jurnaliștilor uciși în exercițiul funcției lor de la începutul anului și a remarcat creșterea „importantă” a răpirilor /87/

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente