2013 a fost un an negru pentru presa de pe mapamond

426413_572033902806698_177705402_n
Foto: PC: Facebook.com/Mircea Zatushevschi

Anul 2013 se încheie cu un bilanț sumbru pentru mass-media din lume, fiind marcat de războiul sirian și de numărul record de jurnaliști încarcerați în Turcia, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, ce remarcă totuși o îmbunătățire față de situația din 2012.

În 2013, conform raportului acestei organizații neguvernamentale cu sediul la New York, 52 de jurnaliști au fost uciși în exercițiul funcțiunii, față de 73 anul trecut, transmite AFP, citat de Agerpres.

Măcinată de un război civil violent, soldat cu 126.000 de victime din martie 2011 până în prezent, Siria este cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști, pentru al doilea an consecutiv.

Potrivit CPJ, 21 de jurnaliști au fost uciși în cursul anului care se încheie. Șase jurnaliști au fost uciși în Egipt, cinci în Pakistan, patru în Somalia, trei în Brazilia, trei în Irak și alți doi în Mali și Rusia. Turcia, Bangladesh, Columbia, Filipine, India și Libia au înregistrat fiecare câte un jurnalist ucis în acest an.

Pentru al doilea an la rând, Turcia este țara cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați, ea fiind urmată îndeaproape de Iran și China. În aceste trei țări se află mai mult de jumătate din cei 211 de reporteri încarcerați pe mapamond în 2013.

Plasarea jurnaliștilor în detenție este semnul distinctiv al unei societăți intolerante și represive”, consideră directorul CPJ, Joel Simon.

În Vietnam, numărul jurnaliștilor închiși a crescut de la 14 în 2012 la 18 în prezent, în urma unui val de represiune împotriva bloggeri-lor, conform aceleiași organizații neguvernamentale.

Este îngrijorător să vezi că sporește numărul jurnaliștilor încarcerați în Vietnam și în Egipt”, a afirmat directorul CPJ, adăugând că ‘este cu adevărat șocant ca Turcia să fie țara cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați pentru al doilea an consecutiv.’

Numărul jurnaliștilor încarcerați în Siria a scăzut de la 15 anul trecut la 13 în acest an, dar circa 30 de reporteri străini au fost răpiți în Siria de la începutul războiului, între care americanii Austin Tice și James Foley și francezii Didier Francois, Edouard Elias, Nicolas Henin și Pierre Torres.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente