Ucraina cere un ajutor de 20 miliarde de euro în schimbul acordului cu UE

336826_Ukraine- Prime-Minister
Foto: Premierul ucrainean solicită un ajutor european de 20 miliarde de euro. (PC: ria.ru)

Ucraina ar putea semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dacă un ajutor în valoare de 20 miliarde de euro va fi aprobat de reprezentanții celor 27 state membre. Anunțul a fost făcut, astăzi, de premierul ucrainean, Mykola Azarov.

Noi propunem rezolvarea problemei ajutorului financiar pentru Ucraina. Noi am stabilit suma la aproximativ 20 de miliarde de euro”, a declarat Azarov, citat de Agerpres.

Cele 20 miliarde solicitate ar urma să fie dedicate susținerii cheltuielilor necesare aducerii economiei ucrainiene la standardele UE. Azarov a ținut să sublinieze titlul rambursabil al împrumutului pe care îl cere cabinetul său, fiind vorba de investiții europene în proiecte derulate sub atenta supraveghere a Uniunii.

Răspunsul Comisiei Europeană nu a fost mult așteptat. Aceasta exclude o relaxare a condițiilor pentru Ucraina (în vederea semnării Acordului de asociere) sau acordarea unor compensații financiare, a declarat el. „Acordul de asociere cu UE este un acord de apropiere, de prosperitate și investiții. Acesta nu necesită niciun fel de compensații și noi nu acceptăm niciun fel de joc cu cifre”, a mai spus Bailly,  drept replică premierului Ucrainei, Mykola Azarov, care a declarat că guvernul său este dispus să semneze Acordul de asociere cu UE în cazul în care va primi o asistență financiară în valoare de 20 de miliarde de euro reprezentând investiții.

Referitor la speculațiile pe tema posibilei aderări a Ucrainei la UE, Olivier Bailly a explicat că în relațiile cu Kievul este vorba la ora actuală numai de o apropiere și de un parteneriat, și nu de aderare la comunitatea europeană.

Semnarea acordului de asociere cu UE a fost abandonată, în urmă cu două săptămâni, decizie care, potrivit opoziției ucrainiene, ar favoriza aderarea Ucrainei la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, provocând protestele masive de la Kiev, amplificate în ultimele zile.

Taguri: #Ucraina#UE
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente