Tallin – orașul simbol al Crăciunului

historic-centre-of-tallinn-estonia1
Foto: Orașul Tallin, Estonia PC: scotlandgoesglobal.co.uk

Tallinn, capitala Estoniei, este considerat de mulţi oraşul în care a fost expus primul brad de Crăciun din lume, acum 572 de ani. În fiecare an cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Tallinn se ridică la înălţimea renumelui de oraş simbol al Crăciunului cu târguri deosebite, dar şi cu alte obiective care atrag zeci de mii de turişti.

Potrivit estonienilor, prima expunere în public a uni brad de Crăciun, atestată documentar, a avut loc în 1441 în ţinutul istoric Livonia (teritoriul de astăzi al Estoniei și Letoniei), în piaţa centrală din capitala Reval, Tallinn-ul de astăzi. El a aparţinut unei bresle de comercianți necăsătoriti şi a fost iniţial expus în clădirea care adăpostea frăţia comercianţilor şi ulterior dus în piaţa oraşului. Atunci s-a instaurat şi obiceiul de a dansa în jurul bradului de Crăciun, pentru a sărbători sezonul festiv, şi de a-l arde ulterior.

În piaţa din faţa primăriei din Tallinn este expus şi acum, în fiecare an, un brad de Crăciun, în jurul căruia se ţin târguri de bunătăţi tradiţionale estone şi obiecte de artizanat şi unde Moşul şi renii lui îi aşteaptă pe cei mici. Un oraş medieval, capitala Estoniei le oferă însă turiştilor şi alte atracţii. Cei mai mulţi turişti aleg să vină la Tallin pentru a vedea Oraşul Vechi, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Principalele atracţii turisitice ale centrului vechi sunt cladirea municipalităţii, care datează din 1404 și este cea mai bine conservată primărie medievală din Europa de Nord, şi biserica Sf. Olav, cândva cea mai înaltă clădire din lume.

La Tallinn cel mai rapid se ajunge cu avionul, iar prețul unui bilet variază între 460 de euro şi 1650 de euro, potrivit digi24.ro. Pentru a economisi bani, operatorii din turism recomandă programarea din timp călătoriei sau achiziţionarea de oferte la promoţie, caz în care un bilet de avion poate costa puţin peste 100 de euro. În capitala estonă preţurile la cazare variază între 16 euro, pentru o cameră la pesiune, şi cel puţin 109 euro, pentru una într-un hotel de cinci stele. La trei stele preţul unei nopti de cazare este de aproximativ 65 de euro, în timp ce la un hotel de 4 stele poate depăşi 90 de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente