(infografic) În 9 luni moldovenii au vorbit 7,5 miliarde de minute la telefonul mobil

smartphone_perfect_67834700_29216800
Foto: PC: realitatea.net

În nouă luni ale anului curent, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut, faţă de finalul anului 2012, cu 5,3% şi a însumat circa 4,3 milioane de beneficiari.

Traficul de voce în reţelele mobile a ajuns la 7,5 mld. minute, arată datele statistice despre serviciile de telefonie mobilă publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). În acest răstimp, un utilizator de telefonie mobilă a vorbit, în mediu lunar, la telefonul mobil 3 ore şi 16 min. şi a trimis 15 SMS.

Evoluţia MoU (minute/lună)
Evoluţia MoU (minute/lună)
PC: Evoluţia numărului de utilizatori mobili, mii
PC: Evoluţia numărului de utilizatori mobili, mii

Conform datelor raportate ANRCETI de către cei trei furnizori de telefonie mobilă (SA “Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom”), numărul de utilizatori activi ai acestui tip de telefonie a alcătuit mai bine de 3,6 mil., iar numărul de utilizatori pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni nici un serviciu de telefonie mobilă) a constituit 677,2 mii. La 1 octombrie 2013 rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la o sută de locuitori era de 120,7%.

Structura pieţei, în funcţie de tipul utilizatorilor – activi/pasivi
Structura pieţei, în funcţie de tipul utilizatorilor – activi/pasivi

Creşterea volumului total de trafic în reţelele mobile a fost stimulată de utilizarea ofertelor noi propuse de furnizorii de telefonie mobilă, odată cu lansarea, la 1 iulie 2013, a serviciului de portare a numerelor de telefon, oferte care pun la dispoziţia utilizatorilor un volum nelimitat de minute pentru convorbiri telefonice la nivel naţional.

PC: Structura pieţei, în funcţie de tipul utilizatorilor – prepay/postpaid
PC: Structura pieţei, în funcţie de tipul utilizatorilor – prepay/postpaid

Urmare a creşterii numărului de utilizatori şi a traficului în reţelele mobile, volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori a depăşit cifra de 2 mld. 652,7 mil. lei. Toţi furnizorii au înregistrat o creştere a veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă. SA “Moldtelecom” a majorat volumul vânzărilor cu circa 6,8%, SA “Orange Moldova” – cu peste 2,6%, iar SA „Moldcell” – cu 2,1%.

Evoluţia cifrelor de afaceri, în mil. lei
Evoluţia cifrelor de afaceri, în mil. lei

Totodată, în aceeași perioadă venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de telefonie mobilă a însumat circa 69,6 lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat un ARPU de 87,5 lei, SA „Moldcell” – de 47,6 lei şi SA “Moldtelecom”– de 40,7 lei.

Evoluţia ARPU, lei/lună
Evoluţia ARPU, lei/lună

Cei trei furnizori de telefonie mobilă şi-au menţinut poziţiile de piaţă deţinute anterior. La 1 octombrie 2013, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de circa 70,9% – era deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” deţineau cote de piaţă estimate la circa 25% şi, respectiv, 4,1%.

PC: Structura pieţei, în funcţie de cifra de afaceri
PC: Structura pieţei, în funcţie de cifra de afaceri
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente