Recenzia cărții ”Urzeala tronurilor” de George R. R. Martin

game-of-thrones-season-4
Foto: Imagine din Game of Thrones, sezonul 4 PC: The draw shop

Romanul, publicat la data de 6 august 1996, a câștigat premiul Locus în 1997 și a fost nominalizat în 1998 pentru Premiul Nebula și pentru premiul World Fantasy în 1997. Nuvela Blood of the Dragon (Sângele dragonului), care cuprinde capitolele despre Daenerys Targaryen ale romanului, a câștigat în 1997 premiul Hugo pentru “Cea mai bună nuvelă”.

Un roman excepţional care eclipsează celelalte cărţi fantasy prin grandoarea sa. Trebuie să spun că la început nu mi s-a părut deloc un roman fantasy, acţiunea coturânduse în jurul a o mulţime de personaje, numele cărora le uitam uneori. Asta m-a deranjat un pic, dar pe parcurs înţelegi din ce în ce mai mult şi nu mai poţi lăsa cartea din mâini.

Acestă nouă lume, pentru că George R.R. Martin literalmente creează o lume complexă cu diferite religii, tradiţii, concepte şi viziuni, oameni de rând şi cavaleri, este condusă de 9 Case (fiecare având proprii vasali), iar aţiunea are loc atât în cele şapte regate, cât şi în celelalte ,,continente”.

Un detaliu important ar fi faptul că fiecare capitol se concentrează asupra unui personaj, prin intermediul căruia se relatează acțiunea, aceasta sărind înainte și înapoi între personajele principale.

Multiplele intrigi şi conflictele te ţin în priză pe tot parcursul romanului făcându-te să-ţi pui încontinuu întrebarea: ,,Ce va urma?!” sau, şi mai greu, să încerci să ghiceşti, iar asta, dragă cititorule, e doar începutul. Conform Newsweek, începutul unei fascinante serii fantasy ,,care marcheaza fară doar şi poate începutul detronarii lui Tolkien” 

Recenzie făcută de Vadim Ungureanu pe book.info.md

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente