Timofti a confirmat în fața lui Putin că Moldova a ales calea integrării europene

51C67932-13AF-4560-9FE7-9A7FD025004F_mw1024_n_s
Foto: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat ieri, 25 octombrie a.c., la summit-ul șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat în capitala Republicii Belarus, Minsk. PC: EuropaLibera.org

Timofti a făcut aceste declarații la summitul CSI, unde a fost prezent și liderul rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce Armenia, care a negociat până recent un Acord de Asociere cu UE, a renunțat la acesta și a aderat la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„Într-un discurs susținut la reuniune, președintele Timofti a vorbit despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ca proiect strategic de dezvoltare a țării noastre. În același timp, șeful statului și-a exprimat încrederea că orientarea proeuropeană a țării sale nu va periclita relațiile reciproc avantajoase stabilite în cadrul CSI în ultimele două decenii și că Republica Moldova va rămâne un partener de încredere al statelor din CSI”, potrivit unui comunicat difuzat de administrația prezidențială de la Chișinău, transmite Agerpres.

Totodată, Timofti a anunțat că Republica Moldova nu va accepta medalia acordată în cadrul CSI cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauză că pe aceasta va fi imprimat și simbolul sovietic — secera și ciocanul. „Președintele Timofti a anunțat că Republica Moldova va executa propriile medalii consacrate acestei aniversări, de pe care vor lipsi secera și ciocanul, din cauza conotației politice pe care le au aceste însemne în țara noastră”, conform comunicatului.

Președintele moldovean a vorbit despre procesul de integrare europeană al țării sale, chiar dacă în ultimul timp mai mulți oficiali ruși au avertizat Chișinăul că acest fapt ar putea afecta relațiile comerciale dintre cele două state și că ar putea influența negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean. La începutul lunii septembrie Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, iar presa a scris și despre un număr tot mai mare de cetățeni moldoveni expulzați din Federația Rusă.

Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic care se va desfășura la sfârșitul lunii noiembrie la Vilnius. Armenia, care negocia același document, a fost acceptată joi în Uniunea Vamală, iar președintele rus a avertizat Ucraina că dacă va semna Acordul de Asociere nu va mai putea adera la Uniunea Vamală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente