Onorarii mai mici de 500 de mii de lei pentru executorii judecătorești

12584251-justice-greek-themis-latin-justitia-blindfolded-with-scales-sword-and-money-on-one-scale-corruption-
Foto: PC: 123rf.com

Executorii judecătorești din R. Moldova nu vor putea încasa onorarii mai mari de 500 de mii de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în primă lectură, de Parlament.

Documentul mai prevede că, în cazul în care debitorul execută decizia benevol, în termen de 15 zile, executorul judecătoresc va obține doar jumătate din onorariul calculat inițial.

#Onorarii impunătoare ale executorilor judecătorești

Autorii proiectului au motivat în nota informativă a documentului că, uneori, sunt înregistrate situații grave când executorii judecătorești pot ridica onorarii de milioane de lei. Aceștia au adus ca exemplu o decizie a Judecătoriei Economice din martie 2011 prin care S.A. „Termocom” a fost obligată să achite o datorie de peste 700 de milioane de lei Centralei Electrice cu Termoficare №2 din Chișinău. În cazul executării integrale a sumei, onorariul achitat executorului judecătoresc ar fi constituit 7,5 milioane de lei.

Ziarul Național relatează că „Serviciul de presă al „Termocom” a menționat că, dacă va fi virat în totalitate onorariul, aceasta va duce, inevitabil, la majorarea costului gigacaloriei la următoarea revizuire a tarifului, iar acesta va sufoca nu doar situația financiară a consumatorilor, dar și a furnizorului de căldură în capitală. Pentru a evita astfel de situații, se propune ca onorariul executorului judecătoresc să nu depășească 500 000 de lei”.

#Sechestru asupra 379 apartamente și 8 unități de transport

Totodată, Termocom anunță despre faptul că „Doar pe parcursul săptămânii precedente au fost depuse la executare 70 de noi titluri şi au fost eliberate de către instanţe 112 titluri executorii în sumă de 40 498 224 lei.

În ansamblu, la momentul actual asupra a 379 apartamente ce aparţin datornicilor este aplicat sechestru. Conform proceselor-verbale, 8 unităţi de transport se află, de asemenea, sub sechestru, datornicilor acordându-se, potrivit legislaţiei, termen de achitare. În cazul neachitării sumelor restante în termenul acordat de executorul judecătoresc, automobilele urmează a fi ridicate şi transmise spre păstrare creditorului, cu ulterioara comercializare prin intermediul unui magazin cu comision.

În săptămâna precedentă, 86 de datornici cu o restanţă totală de 12 910 004 lei conform titlurilor executorii au achitat integral plăţile debitoare.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente