Spania vine în RM. Ce știm și nu știm despre cultura ei?

403101572_a06e5ee55f_b
Foto: Haine spaniole în dans

Spania, reprezintă tărâmul unde creșteau merele de aur ale lui Hercule, raiul pentru arabi și arena în care se situa granița dintre eroism si tragedie în operele lui George Orwell și Ernest Hemingway.

În perioada 8-12 octombrie, la Chișinău vor fi organizate „Zilele culturii spaniole la Chișinău”. În cadrul evenimentului vor fi rulate patru filme cu subtitrare în română și un concert. Până atunci, #diez te invită să descoperi mai mult despre cultura spaniolă pentru că e țesută cu mistere și foarte bogată.

Spania este o destinație turistica atrăgătoare plină de tradiții și curiozități greu de ignorat. Printre acestea se numără:

#Siesta: Ajunși în Spania, în timpul amiezii, ar fi bine să stați mai mult în casă și să vă relaxați, după cum este și obiceiul local. În acest timp are loc Siesta – intervalul de timp în care majoritatea muzeelor și magazinelor sunt închise pentru două-trei ore, pauza din fiecare zi.

Tradus din spaniolă, "cerrado" înseamnă "închis"
Tradus din spaniolă, „cerrado” înseamnă „închis”

#Antoni Gaudi: Operelele lui Antoni Gaudi sunt unele dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Barcelonei. Sagrada Familia, de pildă, este o construcţie simbol a acestui oraş. Uriaşă biserică cu 18 turnuri este capodopera neterminată a lui Gaudi şi atrage milioane de turişti anual.

Sagrada Familia de Antoni Gaudi PC: www.barcelonaholidayapartments.co.uk
Sagrada Familia de Antoni Gaudi PC: www.barcelonaholidayapartments.co.uk

#Coridele, deşi blamate de culturi diferite, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă, dar mai ales egalitatea între forţe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel şansele între luptători.

Lupta cu tauri, Madrid PC: spain.net
Lupta cu tauri, Madrid PC: spain.net

# „La Tomatina”, cunoscută drept bătaia cu roşii, este o sărbătoare care are loc anual în oraşul spaniol Bunol. Timp de două ore, persoanele care participă la această sărbătoare anuală se bat cu zeci de mii de kilograme de roşii. Tradiţia datează din 1945, sărbătoarea ţinându-se în ultima miercuri din luna august, de după-amiază până seara, când se prelungeşte cu o serie de petreceri şi concerte care durează toată noaptea.

La Tomatina 2013 PC: telegraph.co.uk
La Tomatina 2013 PC: telegraph.co.uk

#Flamenco a reuşit să se transforme de-a lungul anilor dintr-un stil local, într-un fenomen muzical care a cucerit lumea întreagă. Artişti de flamenco precum Joaquin Cortez sau Angel Munoz au devenit vedete internaţionale, iar spectacolele flamenco susţin imaginea Spaniei pasionale.

 

#Sangria este o băutură slab alcoolizată, pe bază de vin, de origine spaniolă. De obicei, această băutură este făcută dintr-un vin tânăr, roşu, în care se taie felii de diferite fructe – citrice în principal, un îndulcitor – zahăr sau miere şi, după gust, un pic de tărie – brandy sau coniac.

Sangria tradițională PC: foodnetwork.com
Sangria tradițională PC: foodnetwork.com

#Noche Buena: În decembrie Crăciunul cuprinde întreaga Spanie. Feeria sărbătorii durează până pe 6 ianuarie, dar marea zi este seara de 24 decembrie, Noche Buena, când familiile se reunesc pentru a se bucura de Crăciun. În ziua de Anul Nou, Noche Vieja, petrecerile durează până dimineața. Una dintre tradiții cere ca înainte de Anul Nou fiecare să mănânce 12 boabe de strugure, pentru a avea noroc în anul următor. Pe 6 ianuarie în Spania are loc sărbătoarea Celor Trei Regi, în amintirea celor Trei Magi. Străzile sunt străbătute de mii de oameni, iar copii primesc dulciuri și jucării drept cadouri.

12 boabe de struguri în paharele de șampanie pentru un an norocos PC: npr.org
12 boabe de struguri în paharele de șampanie pentru un an norocos PC: npr.org
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente