Elvețienii ar putea avea un salariu necondiționat de 2.800 dolari lunar

Five cent coins are pictured in the air in front of the Federal Palace during an event organised by the Committee for the initiative Grundeinkommen in Bern
Foto: Monedele de 5 aruncate PC: Reuters

Elvețienii își doresc organizarea unui referendum pentru a stabili un venit de bază pentru adulți, chiar dacă nu este angajat.

O inițiativă a societății civile cere ca toți adulții din Elveția să primească un venit lunar necondiționat de 2500 de franci (cam 2800 de dolari) de la stat, pentru a asigura o plasă de siguranță financiară tuturor cetățenilor. Acești bani sunt o plată fiecărui cetățean și este garantat indiferent de ce face sau nu face fiecare.

Organizatorii au strâns cele 100 000 de semnături necesare pentru a declanșa un referendum și au răsturnat un camion cu 8 milioane de monede de cinci cenți în fața parlamentului din Berna, reprezentând numărul de oameni care locuiesc în Elveția.

Conform legii elvețiene, cetățenii pot să organizeze inițiative populare care permit acțiunea directă politică a cetățenilor. În Elveția se țin câteva astfel de referendumuri pe an.

Sursa: Reuters

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente