5 lucruri pe care nu le știai despre cancerul mamar

935960_10151656121719599_978415729_n
Foto: Săptămâna aceasta echipa #diez a hotărât să o dedice cancerului la sân. În fiecare zi vom posta câte un material legat de acest subiect. Alexandru Lebedev luna aceasta va purta un fluture roz pe laptop.

Octombrie este luna roz! Luna de prevenire a cancerului mamar. #diez ţi-a pregătit o listă cu cinci lucruri pe care nu le ştiai despre cancerul la sân.

Farther_Daughter-17670

# 1 Indiciile genetice din partea tatălui, la fel pot arăta predispunerea faţă de cancerul la sân 

Dina_Headshot_12-2009_Web
Dina Roth Port

De cele mai multe ori, femeile nu i-au în consideraţie problemele de sănătate pe care le-au avut, rudele din partea tatălui. Dina Roth Port, expert în domeniul cancerului la sân şi autorul lucării „Previvors: Facing the Breast Cancer Gene and Making Life-Changing Decisions.”, spune că: „Atunci când analizezi istoria familiei, trebuie să te uiți la partea mamei tale deopotrivă cu familia tatălui tău. Mult timp femeile au fost duse în eroare de faptul că sunt predispuse la cancer, doar după istoria mamei. Rudele din partea tatălui de asemenea ar putea indica factori de risc. Acum, experții știu că partea tatălui contează la fel de mult.”

cancer_la_san

# 2 Depistarea şi tratamentul precoce, echivalează cu o rata de supraviețuire de 96%

Chiar dacă vestea despre cancerul la sân, este foarte descurajatoare, experții subliniază faptul că depistarea şi tratamentul precoce sunt esențiale pentru a îmbunătăți șansele de a învinge boala. De fapt, conform estimărilor, 96% dintre femeile care detectă cancerul destul de devreme, vor putea scăpa de el în cinci ani.

watercress_salad_manchego_membrillo_almonds

# 3 Salata ta poate furniza ingrediente care combat cancerul

Cele mai indicate verdeţuri, de azi înainte, pe care aţi vrea să le folosiţi în salatele sau sandvişurile voastre, este măcrişul. Potrivit unui studiu recent publicat in British Journal of Nutrition, pacienţii cu cancer la sân care mestecă 85 de grame de măcriş, au cunoscut o reducere substanţială de creştere a tumorii, de la şase la opt ore, după aceea. 

pink-ribbon-tattoo

# 4 La fiecare 13 minute, o femeie moare de cancer la sân

Statisticile cu privire la această boală nu sunt încurajatoare. În afară de anumite tipuri de cancer la piele, cancerul la sân este cel mai frecvent cancer la femei, spune că la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Probabil una din cele mai reale metode de a face o proprie statistică este următoarea: fă o listă cu opt femei, pe care le iubeşti şi le admiri foarte mult. Potrivit statisticilor, una dintre aceste femei vor dezvolta cancer la sân.

4564386392_419b37b70b_b

# 5 Curăţenia în casă poate afecta sănătatea ta

Podelele din casă strălucesc și baia este complet dezinfectată? Bravo! Cercetătorii îţi sugerează să te gândeşti de două ori înainte de a folosi tot felul de substanţe chimice pentru curăţenia în casă. Există unele dovezi care spun că utilizarea regulată a produselor de curățare puternice, și chiar odorizante, poat creşte riscul de a dezvolta cancer la sân. Potrivit unui studiu recent publicat in revista Environmental Health, multe produse de curățare de uz casnic (din păcate ei nu spun concret care), pot conține ” substanțe chimice care afectează sistemul endocrin”, și alți compuși care ar putea afecta glandele mamare. Acum nu trebuie să arunci toate produsele de curățare, dar ar trebui să le utilizezi în cantităţi minime.

Sursa: womansday.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente