E aici, aproape, la îndemână, o destinaţie accesibilă şi, totuşi, costă mai puțin decât alte destinații turistice, poate la fel de atrăgătoare.
Bulgaria a început să-şi facă loc pe scena turismului european şi am aflat şi noi că, aici, alături, se găseşte o ţară bună de vizitat cu tot entuziasmul; că are un litoral frumos, munţi interesanţi, iar pe ici-pe colo, chiar câte un oraş vechi şi remarcabil ce ascunde o cetate.
Veliko Tarnovo este o zonă fantastică, romantică şi impunătoare. Locuită încă din mileniul al III-lea î. Hr., crescând încet-încet de-a lungul vremurilor Antichităţii, transformată, în secolul al IV-lea, în fortăreaţă bizantină, cetatea – partea veche a oraşului Veliko Tarnovo (sau Tarevet – Cetatea Tarilor, în virtutea rolului ei de capitală a Ţaratului Bulgar medieval) – şi-a atins apogeul în veacul al XII-lea când, reclădită şi întărită sub domnia clanului Asan, a devenit unul dintre cele mai măreţe oraşe din Balcani. Aceste istorii se regăsec în zidurile ciclopice, în porţile, turnurile şi crenelurile vechii aşezări care e restaurată cu grijă şi păstrată cu drag.
Dar şi orăşele mai noi, oraşe – Sofia, Varna, Plovdiv, Ruse, au şi ele multe de oferit, în materie de arhitectură, parcuri, zone de promenadă, de cumpărături, de distracţie. De asemenea, există o mulţime de orăşele pitoreşti, prea puţin cunoscute, dar care ar furniza surprize plăcute celor care vor să se plimbe şi să descopere lumea: Vidin, Vratsa, Dupnica, Bansko, Smolyan, Stara Zagora.
Munții. Bulgaria e o ţară în mare parte muntoasă, iar munţii ei, deşi mai puţin impunători decât Alpii, nu-s cu nimic mai prejos în ceea ce priveşte pitorescul.
Iubitorii muntelui au de ales între: Balcani, Rila, aici să găsesc unele dintre cele mai frumoase mânăstiri – Bulgaria fiind, în ansamblul ei, o ţară foarte bogată în mânăstiri vechi şi frumoase;
Pirin – minunată regiune montană, cu lacuri şi poteci turistice;
Rodopi – abrupţi, acoperiţi de păduri, sălbatici şi greu de străbătut;
Destinația cel mai des vizitată de Moldova în Bulgaria este litoralul, dar și aici pot fi văzut multe lucruri:
# rezervaţii naturale cum ar fi la Albena şi Nisipurile de Aur: câte un peticel de pădure, uneori cu cascade ori izvoare;
# câte un orăşel vechi şi pitoresc de exemplu Nessebar, construit pe locul vechii cetăţi Mesembria. Străduţe pietruite, înguste de tot, printre şiruri de case ciudate, cu etajul mai lat decât parterul; vestigii de ziduri străvechi, o mulţime de biserici;
#câte un ansamblu monumental vechi şi ciudat cum e mănăstirea rupestră Alagea;
#câte un un parc sau o grădina botanică, aşa cum e grădina aceea minunată a castelului de la Balchkic.