Moldova ar putea participa la operațiunea de menținere a păcii în Kosovo

646×404
Foto: Republica Moldova ar putea participa cu un contingent militar la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo PC: Adevarul.ro

R. Moldova ar putea participa cu un contingent militar la operațiunea internațională de menținere a păcii în Kosovo, în componența Forței multinaționale de menținere a păcii, începând cu 1 noiembrie, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat miercuri de Guvern.

Contingentul va avea în componență un pluton de 33 de militari, destinat pentru misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare, o echipă de geniu compusă din 7 militari, un ofițer de stat major, și armamentul, muniția și echipamentul necesare, transmite Agerpres.ro.

Republica Moldova va cheltui aproximativ 923.000 de dolari anual pentru această misiune, dar va putea obține sume mai mari din cadrul unor proiecte, potrivit ministrului adjunct al apărării, Igor Panfile.

Pentru a intra în vigoare, hotărârea trebuie să fie votată și de parlament.

Militari moldoveni au participat până în prezent la mai multe operațiuni de menținere a păcii în diverse state ale lumii, în special în Irak, unde au fost trimise șase contingente cu peste 100 de militari pentru a participa la operațiunile internaționale postconflict cu caracter umanitar din această țară.

Un plutonier moldovean a fost rănit ușor la picior, în noiembrie 2003, în urma unui atac asupra grupului moldovean de patrulare, care activa în acel moment în împrejurimile orașului Samara, situat la 40 de kilometri de Tikrit. În prezent, câțiva militari moldoveni mai participă la operațiuni de menținere a păcii în țări africane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente