(video) Vinurile moldovenești ar putea avea liber la piața UE

70118
Foto: Comisia Europeană încearcă să salveze exporturile de vin ale Moldovei: propune deschiderea totală a pieței PC: moldova-online.travel

Comisia Europeană propune deschiderea completă a pieței Uniunii pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, chiar înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, pentru a compensa pierderile de pe piețele tradiționale de desfacere.

Măsura a fost propusă pentru a compensa pierderile suferite de Moldova după ce Moscova a interzis pe 10 septembrie importurile de băuturi alcoolice din țara noastră, ca replică la apropiata semnare a acordului de asociere dintre Moldova și U.E.

'The EU dairy sector: developing beyond 2015' conference
Dacian Cioloș, comisar european

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.”, a declarat Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură și dezvoltare rurală.

Comisia Europeană va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere.

Totodată, prim-ministrul Iurie Leancă a avut în dimineața zilei o discuție la telefon cu comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, care l-a informat de inițiativa sa.

Reamintim că acum în urmă cu câteva zile Putin se întreba într-o şedinţă a Clubului de discuţii “Valdai”: „Ce va face Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu UE?”: “Să dea Dumnezeu să semneze Republica Moldova acest Acord de Asociere. Imediat după asta, pe piaţa moldovenească vor fi furnizate vinuri ieftine, necalitative, din Franţa sau Italia. Ce va face atunci Moldova cu vinurile ei, mai ales că standardele europene în ceea ce priveşte importul din alte ţări diferă considerabil de ale noastre”, a spus atunci Vladimir Putin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente