Elena Scutaru – cred că pot să schimb lumea, măcar în Moldova

426925_4638682039850_1223357103_n
Foto: Elena Scutaru - tânăra care își dorește să ajute femeile din mediul rural PC: Facebook

#diez îți prezintă o tânără ambițioasă, care speră să schimbe măcar un pic lucrurile spre bine în Moldova. Elena Scutaru – o tânără de 25 de ani, care a înțeles că funcția de marketolog într-o companie internațională de IT nu-i aduce satisfacția interioară dorită, și-a lăsat serviciul pentru un proiect social cu care speră să ajute cât mai multe femei din mediul rural.

Elena crede că migrația nu este soluția cea mai potrivită pentru tinerii și femeile din țara noastră, iar un loc de muncă acasă ar fi mai bine pentru ei și cu un impact economic mai mare pentru țară. Este inițiatoarea unui proiect social care are menirea să ofere oportunități de angajare femeilor din mediu rural prin crearea unui atelier care va realiza haine împletite.

„Am lucrat un an de zile în marketing în cadrul unei companii dar dat fiind faptul că am făcut foarte mult voluntariat înainte de asta, vroiam să fac ceva mai special și cu un impact mai mare. Îmi era foarte greu să i-au această decizie, să-mi las jobul. Aveam un salariu foarte bun, dar mi-am zis că dacă nu fac asta acum – nu știu când am să o mai fac. Cu toate că-mi este foarte dificil, cred mult în idea mea și nu mă las, până nu o implementez”, ne-a afirmat tânăra.

47664_4563415078223_1992771393_n

Proiectul va tinde să creeze ateliere în mai multe sate

„Inițial începem cu un singur sat, are să fie un proiect pilot. Dacă o să meargă totul bine, o să ne extindem și în alte sate, pentru a oferi oportunități de angajare femeilor, acestea să aibă o anumită ocupație stabilă și să nu fie nevoite să plece la muncă peste hotare, dar să rămână în țară, alături de familiile lor. Totodată, o să contribuim la dezvoltarea economică a țării. Atelierul de lucrul va fi la Scoreni, satul bunicii mele, satul care a născut această idee. Am copilărit mult acolo, iar în mahala aveam 5-6 fete de o vârstă cu mine, părinții cărora, din lipsă de bani sau pentru că nu vedeau rostul ca acestea să-și urmeze studiile, au fost nevoite să plece la Moscova pentru a-și câștiga existența. Mi-a părut rău de această situație, pentru că erau fete capabile și ar fi putut avea un viitor aici în Moldova dacă li se ofereau oportunități. Sunt ferm convinsă că așa nu e doar în satul bunicii dar și în multe alte sate.

Atunci, mi-a venit idea de antreprenoriat social, pentru că acesta îmbină foarte bine deja anumite abilități pe care eu le am de marketing și management, plus partea socială, este o combinație perfectă pe care eu vreau să o dezvolt acum”, ne-a mărturisit Elena.

Mara – Haine cu impact social

1236360_631506926883302_1558460903_n (1)„Denumirea proiectului provine de la romanul lui Ion Slavici – Mara, un roman care din liceu îmi era foarte drag și unde eroina principală este o femeie văduvă cu doi copii și care depune foarte mult efort ca să supraviețuiască la nivel financiar. Am văzut în asta legătura perfectă cu ceea ce vrem să facem noi. Acest personaj poate servi drept un etalon pentru femeile ce dorim să le implicăm în proiect”, a declarat tânăra.

De ce ateliere de împletit?

„Pentru că m-am gândit că este un lucru care, de fapt, fiecare femeie știe să-l facă și nu ai nevoie de ani de universitate și studii, investiții în training-uri. Este ceva mult mai simplu, ceea ce înseamnă că procesul de producere și de aducere a profitului o să fie mult mai simplu și mai rapid. De fapt, lucrurile nu vor fi împletite manual, ele vor avea anumite elemente manuale, însă majoritatea produselor vor fi confecționate la mașini de împletit, deoarece este mai rapid, oferă mai multe oportunități la nivel de design și ne dorim să creăm un brand foarte atrăgător”, susține Elena.

Partea financiară

„Mi-am planificat să implic cinci femei, cea ce necesită 5 mașini de împletit. Acestea sunt destul de scumpe, am ales pentru început una foarte simplă, care costă în jur de 15 mii de lei, sunt și mai scumpe. Plus deja bani pentru materiale, mobilier și pentru salariul inițial pentru aceste femei. Îmi dau bine seama că nu va fi profitabil din primul moment, iar aceste femei o să fie foarte greu de convins să lucreze gratuit. Pentru început aș avea nevoie de aproximativ 12 mii de dolari, dar putem să începem și de la mai puțin cu doar o singură mașină de împletit dacă nu strângem suma necesară. O să încep doar cu o femeie și o croitoreasă. Soluții se găsesc, oricum proiectul o să fie lansat. Cu cât mai multe finanțări strânse cu atât mai multe femei vor fi implicate iar impactul în societate deasemenea va fi mai mare.

Am încercat și încerc în continuare să găsesc persoane și donatori care și-ar dori să se implice în proiect. Am scris foarte multe e-mail-uri la diferite organizații, am aplicat la câteva granturi. Unii nu mi-au răspuns, alții îmi răspund și îmi spun că sunt foarte bravo, dar noi nu putem să te ajutăm. A trecut destul de mult timp de când caut să strâng banii necesari și mi-am dat seama că eu așa mult timp nu pot să caut și trebuie cumva de început. E foarte greu, deoarece proiectul e doar la faza inițială și respectiv e greu să convingi donatorii să-ți dea bani, ei de obicei vor să vadă deja ceva implementat, iar tu nu poți faci asta pentru că nu dispui de resurse financiare și aici e un cerc vicios. Trebuie cumva să încep ca ulterior să atrag mai ușor investiții” ne-a declarat tânăra.

Va preda engleza în schimbul unui spațiu pentru atelier

 

Liceul din satul Scoreni, raionul Strășeni
Liceul din satul Scoreni, raionul Strășeni

La Scoreni, tânăra a făcut cunoștință cu primarul satului, o doamnă care îi susține idea și cu directoarea liceului care o să-i ofere spațiu pentru atelier. „Deoarece în sat nu există o altă locație unde am putea să ne desfășurăm activitatea, ea mi-a oferit gratuit o sală, iar eu în schimb am să predau gratuit ore de engleză în acest liceu, deoarece elevii nu au un profesor.

20130906004413-liliana_david

Liliana (foto dreapta) este una din femeile din satul Scoreni care se va implica în proiect. Ea are 34 de ani, este căsătorită, are doi copii. Femeia își căuta un loc de muncă în Chișinău, dar costurile pentru navetă, mâncare, îi luau practic jumătate din salariu, plus are și copii de care trebuie să fie alături. Acum familia ei trăiește din salariul soțului, dar i-ar plăcea să aibă un loc stabil de muncă, la ea în sat.

 

Piața de desfacere

„Probabil o să vindem și în Moldova, dar mai mult tindem să ne orientăm spre piața internațională. Prin intermediul unei platforme on-line, care va avea și magazin, unde oamenii vor putea procura aceste lucruri făcute de femei. În același timp platforma o să ofere profilurile acestor femei, povestea lor de viață, fiecare cumpărător va ști unde se duc banii, pe ce sunt cheltuiți, pe cine ajută ei. Fiecare haină va avea o etichetă cu „Eu am ajutat o femeie” ca oamenii să simtă aportul lor. O să creăm toate tipurile de haine care pot fi împletite, pulovere, rochițe, fulare, căciuli, poncho-uri, etc, dar toate vor avea un design deosebit, iar pentru asta lucrez cu o fată din Ucraina care se implică voluntar în proiect”, ne-a anunțat tânăra.

În momentul de față Elena a strâns suma de aproximativ 700$ din cei 12 mii necesari cu ajutorul unei platforme online. Banii sunt în cea mai mare măsură contribuții din partea prietenilor care o susțin și o încurajează să-și implementeze idea. „Dacă mai multe persoane ar contribui cu sume simbolice atunci s-ar aduna suma necesară. Acestea nu sunt donații, este o investiție în țara noastră pe termen lung, cât de banal asta nu ar suna, din acest motiv sper ca oamenii să fie receptivi la acest proiect”, ne-a spus Elena.

Pentru mai multe detalii dar și evoluția proiectului urmăriți pagina de Facebook Mara Woman.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente