Carieră în IT: Onoarea de a fi în echipa lui Bill Gates

sergiu
Foto: Sergiu a studiat la UTM PC: ATIC

Sergiu Cibotaru este un tânăr de 30 de ani și este consultant tehnic pentru clienții și partenerii Microsoft în Moldova. Are o experiență de circa 10 ani în domeniu și îi sfătuie pe tineri să aleagă o carieră în IT.

„Când eram mic îmi plăceau calculatoarele. Tata mi-a cumpărat un calculator din Uniunea Sovietică – „Sintez”. În cadrul liceului știam deja că vreau să activez în domeniul IT. Am depus actele la Universitatea Tehnică din Moldova. Mi-a fost interesant pe tot parcursul universității”, a precizat tânărul.

În cadrul acesteia, Sergiu a avut posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele în domeniul IT. „Singur mi-ar fi fost complicat. Universitatea m-a ajutat să descopăr ce tehnologii există, cum lucrează. Mi-a dezvoltat și mai mult atracția față ele. După ce am absolvit facultatea, am lucrat într-un ONG. Ulterior – în cadrul celei mai solide companii IT din țară. Am avut posibilitatea să discut cu oameni din alte părți, să călătoresc foarte mult în țări ca Marea Britanie, Franța, Polonia, etc.”, a declarat Sergiu.

Mulţumit de salariu

Potrivit tânărului, salariul acestuia a fost întotdeauna mai mare decât salariul mediu pe economie. „Chiar imediat după ce am absolvit universitatea. Cu timpul a crescut. Mi-am permis multe lucruri”, a subliniat sursa.

Sergiu consideră că un bun profesionist în domeniul IT trebuie să știe a gestiona corect timpul. „Cele mai mari obstacole sunt cele psihologice. Trebuie să știi cum faci și ce faci, cum reacționezi la unele întrebări. Domeniul IT este unul plin de provocări, care apar la fiecare pas. Dacă vrei să fii cel mai bun, trebuie să investești timp, pentru că tehnologia care a apărut să o cunoști la cel mai înalt nivel. Astfel, atunci când va apărea o tehnologie nouă, tu să știi cum aceasta funcționează”, spune Sergiu.

Ce face Sergiu în timpul liber

Timpul liber îl dedică familiei, fotbalului, cartingului și lecturii. „Calculatorul nu îți este un prieten, este un instrument. După serviciu, trebuie să dedici timp socializării, să discuți cu oamenii, care nu neapărat  să fie din domeniul IT. De altfel devii un zombie”, este de părere acesta.

Tânărul îi sfătuiește pe tineri să nu le fie frică de obstacole și să lupte pentru visurile lor. „Nu există niciun segment al economiei care ar funcționa fără domeniul IT. Totul se bazează pe IT: agricultură, transport public. Făcând o carieră în IT, poți ajunge foarte departe”, a conchis tânărul de la Microsoft.

Reportajul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Taguri: #UTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente