Cel mai mare număr de bancnote falsificate înregistrat din anul 2000 până în prezent a fost stabilit în primul semestru al anului 2013. Banca Centrală Europeană a anunțat retragerea în această perioadă a 317 mii de bancnote euro false.
BCE, de asemenea, susține că riscul de a obține un bilet euro fals este redus.
Falsificatorii preferă bancnotele de 20 și de 50. Ponderea acestora a reprezentat 82 la sută. Bancnotele de 100 de euro dețin 12,4 procente din ponderea totală a bancnotelor contrafăcute.
Potrivit Moldpres, BCE depune eforturi pentru a informa publicul cu privire la modalităţile de recunoaştere a bancnotelor contrafăcute şi pentru a le identifica exact cu ajutorul aparatelor de sortare şi procesare a bancnotelor şi îndepărtarea acestora din circulaţie, de către agenţii profesionişti.
Un fals poate fi depistat astfel:
Banca Centrală Europeană recomandă testul „simte, observă, înclină în bătaia luminii“ și contactarea poliției ori de câte ori crezi ca ai primit sau ți s-a oferit o bancnota contrafacută.
Atinge bancnota, plimbând ușor degetele pe suprafața ei, unde sunt inițalele BCE, valoarea numerică și motivele grafice. Trebuie să simți hârtia aspră – lucru care e însă greu de sesizat la bancnotele vechi sau uzate.
Uită-te la bancnote, îndreptandu-le contra luminii. Filigranul și firul de securitate trebuie sa fie clar vizibile, la fel ca și valoarea înscrisă în colțul din stânga sus, pe fața bancnotei.
Înclină fața bancnotei pentru a observa imaginea schimbătoare a foiței cu banda holografică. Pe spatele bancnotei ar trebui sa fie o dungă irizată ori cu cerneala de culoare schimbătoare.