„5+2” merge la Viena

Chisinau Carpov-Shtanski 20120328 OSCE Igor Schimbator
Foto: Eugen Carpov şi Nina Ştanski s-au întâlnit la Tiraspol să discute despre noua rundă "5+2". PC: osce.org

Eugen Carpov şi Nina Ştanski s-au întâlnit ieri la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol pentru a discuta pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul “5+2”.

La şedinţă au participat reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean Serghei Gubarev, Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush şi Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Serghei Pirojcov, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

Următoare rundă de negocieri în formatul „5+2” se va desfăşura pe 16-17 iulie 2013 la Viena, Austria. În cadrul consultărilor au fost discutate ultimele evoluţii din cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind trecute în revistă priorităţile imediate, precum şi perspectivele următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”. În acest sens, Eugen Carpov a subliniat importanţa desfăşurării negocierilor cu respectarea principiilor şi procedurilor de negocieri agreate anul trecut de către toţi participanţii formatului „5+2”. „Considerăm că este imperativă respectarea înţelegerilor atinse, menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente, de rînd cu principiile şi obligaţiile internaţionale”, a rezumat E. Carpov.

De asemenea, interlocutorii au abordat problematica măsurilor de consolidare a încrederii, inclusiv libertatea circulaţiei pe cele două maluri ale Nistrului. Unul din subiectele discutate a vizat implementarea mecanismului de evidenţă a fluxurilor migraţionale prin segmentul central al frontierei moldo-ucrainene. În acelaşi timp, negociatorul din partea Chişinăului Eugen Carpov a comunicat că autorităţile moldoveneşti vor analiza efectele aprobării de către Tiraspol a aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat”.

La rîndul lor, reprezentanţii mediatorilor formatului „5+2” au salutat organizarea întrevederii dintre reprezentanţii politici de la Chişinău şi Tiraspol, manifestînd speranţa că acestea vor căpăta un caracter mai frecvent. În acelaşi timp, participanţii la şedinţă s-au expus pe marginea perspectivelor următoarei runde de negocieri, subliniind necesitatea ridicării eficienţei dialogului dintre partenerii implicaţi în procesul de negocieri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente