Cătălina Ciubotaru – eleva de 10 la bacalaureat

IMG_1071
Foto: PC: #diez

Cătălina Ciubotaru a luat nota zece, fiind una din cei patru elevi din întreaga țară care au luat această notă la examenul de bacalaureat.

Cătălina este unica elevă cu zece pe linie din afara Capitalei, şi învaţă la liceul teoretic din satul Cotova, raionul Drochia. Eleva a susţinut Bacalaureatul cu subiectele destinate celor care au învăţat la profilul real. Totodată a fost foarte bună la învăţătură pe tot parcursul celor 3 ani de liceu. În clasa a Xll-a terminat cu media de 9,75.

De cînd a intrat la liceu a mers la olimpiade republicane și a obținut rezultate bune. Drept răsplătă a fost scutită de examenul la limba română pentru că a luat locul trei la olimpiadă. “M-a ajutat faptul că am fost scutită, respectiv am avut mai mult timp să mă pregătesc pentru restul obiectelor” ne-a spus Cătălina.

Emoţii şi surprize la BAC

“Sinceră să fiu nu m-am așteptat să iau 10 pe linie, dar m-am bucurat foarte mult atunci cînd am văzut că testele din acest an au fost accesibile, comparativ cu anii precedenți.  Am acordat obiectelor de la bac o mai mare atenție în ultimul an, le studiam suplimentar pe internet.

Disciplina la alegere care am susținut-o a fost biologia, pentru că participam  din clasa  a X-a la olimpiade la acest obiect și eram mai bine pregătită. Dar am luat și meditații la Universitatea de Stat înainte de olimpiada din acest an, respectiv mi-au prins bine acele meditații și pentru bacalaureat. Iar la matematică m-a ajutat mama care este profesoară și în fiecare seară aveam o oră dedicată acestui obiect.

Cel mai mult mă temeam de limba franceză, dar la examen mi-a căzut ceva la care am dat frâu liber imaginației”, ne-a mărturist eleva.

Referitor la stresul dinaintea examenelor Cătălina Ciubotrau ne-a spus că: “Anterior am mai participat la diferite concursuri și eram obișnuită cu acest stres. Nici de faptul că eram filmată nu am fost stresată, deoarece cu câteva zile înainte de BAC am mers și am făcut cunoștință cu sala și camerele în care urma să susținem examenele. Eram supravegheați de 4 camere din unghiuri diferite nu cred că era posibil să copii, mai ales că eu nu am copiat în liceu și pentru mine asta ar fi fost straniu.”

Părerea Cătălinei despre organizarea BAC-ului

Cătălina crede că: “Rata de promovabilitate este mică din cauza că mulți probabil nu au reușit să se concentreze. Sigur că un elev care avut 7 în liceu nu avea cum să scrie exemenul pe 10. Nu cred că suntem doar 4 cei mai buni, mai sunt elevi buni, dar care din cauza emoțiilor nu s-au putut concentra. Cred că după contestări vor mai apărea elevi cărora nu le-a ajuns un singur punct ca să ia nota maximală.”.

Eleva cu 10 pe linie le dă și un sfat celor care vor susține examene în sesiunea repetată: “Mai au timp să învețe, e posibil să iei cu cunoștințe minime. Dacă vrei și ai ambiție, perspective există. Iar celor care care vor da la anul să numai încerce să fraudeze”, le transmite Cătălina.

Pe viitor eleva își dorește ca Ministerul Educației să investească în dotarea laboratoarelor de fizică, chimie, biologie din licee pentru ca copii să-și poate dezvolta aptitudinile. “Eu personal când mergeam la olimpiade, la probele practice ni se dădeau microscoape performante la care să lucrăm cu bacterii, comparativ cu cele din licee la care puteam vedea doar foița de ceapă”.

Referitor la introducerea altor măsuri de combatere a fraudării în timpul examenelor, Cătălina crede că chiar dacă s-ar introduce alte metode anti fraudă elevii oricum ar găsi metode cum să le fraudeze.

“Părinții s-au bucurat foarte tare de reușitele mele. Sincer am spus că pînă nu văd diploma nu cred că am luat 10 pe linie. Până acum credeam că 10 pe linie poți lua doar prin fraudă, dar acum pot spune că este ceva normal și poate fi luat cinstit. Profesorii s-au bucurat și ei pentru că au muncit cot la cot cu mine. O parte din colegi sau bucurat pentru mine, o parte nu”, a mai adăugat eleva.

Cătălina vrea să facă medicină

Cătălina mai are un hop de trecut peste două săptămâni când începe admiterea la facultate.  “Acum mă odihnesc și mă pregătesc pentru admitere pentru că sunt indecisă ce facultate să aleg. Vreau mult să intru la medicină la buget. Mă gândesc să fac medicină generală, chiar dacă mulți mă sfătuiesc să merg la stomatologie. Sper totuși ca notele obținute în cei trei ani să mă ajute să prind un loc la buget”, spune eleva.

Nu vrea să plece din țară pentru că știe că are șanse să se împlinească profesional și aici, chiar dacă mai greu. “Optez pentru Republica Moldova pentru că sunt prea patrioată și familistă, iar în primul an de facultate cred că în fiecare weekend am să merg acasă la părinți. Probabil la rezidențiat am să încerc să merg în afară, iar pentru asta, cît am să învăț medicina o să iau lecții de engleză”.

“Am trecut de această etapă din viața mea și mă bucur mult. Practic acum începe vacanța și pentru mine. De jumătate de an am acumulat emoții și nu-mi vine să cred că a trecut”, a conchis eleva.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente