BAC 2013: Promovabilitatea la nivel național, înainte de contestații, este de 58%

1005064_10151559075593547_847259733_n
Foto: Maia Sandu PC: facebook.com/Eugen Luchianiuc

Astăzi, au fost afișate notele din sesiunea bacalaureat 2013 pentru cei 27 719 elevi care au susținut examenle între 4 și 21 iunie.

Oficialii din cadrul Minsiterului Educației au oferit informații și o analiză preliminară a rezultatelor sesiunii bacalaureat  2013.

Datele prealabile arată că 58,2% din cei 27 715 absolvenți înscriși pentru sesiunea curentă au promovat toate examenele. Din numărul total de candidați, au promovat  examenele 16.130 candidați.

Cele mai înalte rezultate au fost înregistrate la discipline precum istoria românilor și universală (rata de promovabilitate de  circa 98% la profil umanist și peste 95% la toate profilurile), chimia (peste 90% la toate profilurile), și limba și literatura rusă (peste 98% la toate profilurile). Cea mai joasă reușită a fost înregistrată la matematică (rata de promovabilitate de 60,77% la profil real și 78,56% la celelalte profiluri), fizică (65,88% la profil real), și limba și literatura română (sub 90% la toate profilurile).

Circa 2 000 de elevi au media examenului de bacalaureat de la 8 la 10 (12%), alți 212 absolvenți de 9 și mai mare (1,3%) și 4 elevi au luat zece pe linie. Rezulatele finale ale sesiunii de bacalaureat 2013 vor fi făcute publice după sesiunea suplimentară.

Evaluatorii au verificat peste 107 mii de teste individuale. Pentru a lua o notă de trecere (nota ”5” sau mai mare), candidații au trebuit să acumuleze cel puțin 25% din numărul maxim de puncte.

„Știu că aceste examene nu au fost ușoare și că unele schimbări introduse de Ministerul Educației au generat o oarecare anxietate. Vreau să-i felicit pe toți acei elevi care au suținut pentru faptul că timpul și munca lor asiduă a dat rezultate”, declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

„Aceste examene sau desfășurat în condiții foarte diferite compartiv cu cele din anii precedenți. Este important faptul că rezultatele noastre sunt comparabile cu primele experiențe ale altor țări, care au pus în aplicare măsuri similare pentru a preveni frauda. De exemplu în România rata de promovabilitate la bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2011 a fost de 45,7 %”, a declarat Maia Sandu.

Elevii care nu au luat numărul de puncte suficente pentru o notă de trecere, mai au o șansă să susțină examenele picate în sesiunea suplimentară, programată pentru 15 – 20 iulie. Mai mult de jumătate din aceștia, și anume 6 649, nu au reușit să ia examenul la matematică. Pentru aceasta ei vor depune o cerere în scris pentru a se înscrie în sesiunea suplimentară la centrul de bacalaureat unde au susținut axamenele.

„Elevii au două zile pentru a contesta rezultatele, prin urmare rata finală de promovabilitate se poate modifica. Circa 98 la sută din elevii care au participat corect la examene fără să existe vreo dovadă de înșelăciune. Nu pretindem că am iliminat frauda definitiv, dare este clar că suntem pe calea cea bună”,  a mai adăugat sursa.

Maia Sandu a adresat mulțumiri și felicitări tinerilor care au trecut cu brio prin această încercare. „Bacalaureatul este începutul călătorie dvs și nu sfârșitul. Viitorul vostru depinde în primul rând de voi, iar noi vom continua să lucrăm pentru a vă ajuta” a adăugat ministrul Educației, Maia Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente