Ce are de câștigat Croația din aderarea la Uniunea Europeană

b_bannereucroatia
Foto: Croașția are de beneficiat n urma aderări la UNiunea Europeană. PC: euintheus.org

#diez a analizat care sunt punctele forte în aderarea Croației la Uniunea Europeană și consideră beneficii va avea fiecare: tânăr sau bătrân.

# Liberă circulare (comerț și turism)

Aderarea la Uniunea Europeană facilitează direct aderarea la zona Schenghen. Acest lucru înseamnă liberă circulare. Din acest punct de vedere au de câștigat atât economia, cât și turismul. Exportul în piața de desfacere imensă a UE nu va fi în aceeași măsură de restricționat, iar punctele de atracție turistică vor fi mai aproape de cetățenii europeni.

# Restabilire economică de după război

Războiul de independență al Croației a durat 4 ani și a fost dus între guvernul croat și forțele sârbe. Acesta a determinat ca economia croată să intre în etapa de recesiune. Practicile europene și piața de desfacere europeană va ușura restabilirea economică a Croației.

# Reducerea nivelului șomajului

Odată cu recesiunea economică nivelul șomajului croat a crescut drastic. În condiția aderării statului la Uniunea Europeană, problema în cauză ar putea fi soluționată prin suplinirea locurilor vacante de muncă în alte state din Uniunea Europeană. Un exemplu ar fi Germania, care are nevoie de specialiști și forță de muncă ieftină.

# Mai multa pace, mai puțin război

Până la finele lunii august, 1995 mai mult de 200 de mii de persoane din spațiul croat au fugit din cauza războiului. Uniunea Europeană este văzută și ca un pacificator. Croații vor beneficia de drepturi europene. Trebuie sa le rețină și sa le folosească.

# Dezvoltarea tinerilor în spirit european

Mai mulți tineri croați au beneficiat de programele europene cum ar fi Erasmus. Practicile europene vor duce la îmbunătățirea calității studiilor, vor fi implicați mai mult în viața socială.

 

Notă # Pe data de 1 iulie, Croația va deveni stat-membru al Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente