Cheia succesului german – exemplu pentru Moldova

Deutschkurs für ausländische Studenten, Uni Bonn
Foto: PC www.hongkong.diplo.de

Pentru cele cinci milioane de tineri europeni fără loc de muncă, Germania – unde rata şomajului în rândul tinerilor este cea mai scăzută din Europa – pare un tărâm al făgăduinţei. Iar sistemul educaţiei duale, pe care se bazează acest succes, serveşte drept model pentru ţările afectate de criză. Dar el poate fi greu de exportat, afirmă Stefan von Borstel în Die Welt.

În ţările afectate de criză din sudul Europei, o generaţie fără perspective de viitor e pe punctul de a se maturiza: unul din doi spanioli şi greci sub douăzeci şi cinci de ani este şomer, la fel unul din trei italieni şi portughezi.

În aceste condiţii, Germania pare o insulă a fericiţilor. Rata şomajului în Germania în rândul tinerilor coboară sub opt procente pe când, în Republica Moldova , ea este mai mare decât 25 de procente. Acest indicator nu este mai scăzut în nici una dintre celelalte douăzeci şi şapte de ţări-membre ale Uniunii Europene. Doar Austria se poate lăuda cu o situaţie asemănătoare nemților.

Acest lucru este datorat sistemului educaţiei duale, care asociază practica în întreprinderi cu teoria de la şcoală. Pentru cei mai mulţi dintre europeni, acest sistem este o noutate: “înveţi şi lucrezi” în loc de “mai întâi înveţi, apoi lucrezi”.

Comisia Europeană laudă modelul german, numindu-l “o garanţie contra şomajului în rândul tinerilor şi contra lipsei de mână de lucru calificată”.

Deși această practică este utilizată și în Republica Moldova, studenții o fac de nevoie. Deseori ei își caută un loc de muncă din anii studențimii pentru a se putea întreține, chiar dacă acesta nu coincide cu specialitatea studiată.

Sursa: Die Welt

http://www.youtube.com/watch?v=1nP3XB7hrFo

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente