Curtea Constituțională a decis: Moldovenii din diasporă nu vor putea vota cu acte de identitate expirate

foto–cum-voteaza-moldovenii-din-diaspora-24032
Foto: foto simbol/ Agora.md

Moldovenii care sunt stabiliți peste hotarele țării nu vor putea vota la alegerile parlamentare din 24 februarie dacă vor avea actele de identitate expirate. Curtea Constituțională a luat o decizie în acest sens, declarând inadmisibilă sesizarea depusă de Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului a menționat că interdicția pentru cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare de a vota în baza buletinului sau pașaportului expirat reprezintă o interdicție a dreptului de vot, la care Curtea Constituțională a specificat că „măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, aceasta nu afectează esența dreptului la vot și legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția. Așadar, prezenta sesizare este nefondată”.

Totodată, Curtea Constituțională a menționat în decizie că „termenul de valabilitate al pașapoartelor este de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta necesară pentru exercitarea dreptului de a alege. Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară. Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării”.

Vedeți mai jos întreaga hotărâre:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente