„Toate eforturile vor merita”. Tânărul Valerian Moraru, despre experiența și studiile din Olanda

valerian

Valerian Moraru este un tânăr din Moldova care a decis să-și facă studiile în Olanda. De doi ani studiază relații internaționale la „University of Groningen” și nu regretă alegerea făcută.

A ales Olanda, deoarece este țara care îți oferă cea mai bună balanță preț-calitate. De asemenea, a fost provocat de a merge într-un mediu cu totul diferit de ceea ce a cunoscut sau întâlnit înainte.

Valerian spune că a fost ajutat de organizațiile FAR și EXCEL în alegerea universității. Astfel, EXCEL l-a ajutat cu partea tehnică a aplicării și cu sfaturile pentru început. De asemenea, forumul absolvenților reveniți l-a ajutat foarte mult, pentru că a avut ocazia să vorbească cu oameni care erau dispuși să-și împărtășească propria experiență acumulată peste hotare.

valerian1

Tânărul își amintește că procesul de admitere a fost anevoios. După aceasta a urmat procesul de adaptare la noul mediu care, de asemenea, a fost complicat. Încă din primele zile tânărul a observat mari diferențe între sistemele educaționale dintre cele două țări. „Practic totul este diferit, începând cu alimentația și terminând cu mentalitatea olandezilor. Din această cauză, a necesitat timp să mă adaptez, fapt ce nu a fost ușor”.

Universitatea la care își face studiile este cunoscută prin vechile tradiții pe care le promovează și prin caracterul ei internațional. Aici studentul și necesitățile acestuia sunt puse pe prim plan.

„Autoritațile universității fac tot posibilul ca să fructifice la maxim colaborarea dintre studenți și profesori. De asemenea, instituția este focusată să asigure toate facilitățile necesare ca studentul să se afirme și să crească pe plan profesional. Printre aceste facilități se evidențiază numeroasele săli de studii echipate cu tehnologie modern, resurse electronice cu acces nelimitat la cele mai noi descoperiri academice și conferințe sau lecții conduse de reprezentanți oficiali ai autorităților olandeze ori internaționale”, spune tânărul.

valerian2

Universitatea încurajează studenții să găsească balanța perfectă prin care viața academică să nu reprezinte unica ocupație a studenților. Așadar, studenții sunt foarte privilegiați. Adesea li se oferă reduceri în diverse localuri și la diferite evenimente.

Ceea ce ține de relația profesor-student în sistemul universitar olandez , tânărul spune că relațiile sunt mai mult de prietenie, sau mai bine zis, un comportament reciproc de la egal la egal, unde profesorii se identifică ca ghidul care te ajută să excelezi.

Pe final de discuții, Valerian le recomandă elevilor care vor să studieze în Olanda, să nu să se dea bătuți. „Să investească energie și să muncească un pic mai mult decât i se cere. Mult curaj și tărie de caracter, căci toate eforturile vor merita”.

Autor: Anastasia Florea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente