Consiliul municipal din orașul Basarabeasca a discutat posibilitatea aderării la UTA Găgăzuia

basarabeasca

În orașul Basarabeasca s-a propus organizarea unui referendum cu privire la aderarea raionului în componența UTA Găgăuze. Această decizie a fost anunțată la o întâlnire a consiliului municipal.

Consilierul Mark Zaimov, a menționat „că la Chișinău se dorește ca Basarabeasca să adere la raionul Cimișlia. Totuși, Cimișlia a semnat o declarație de unire cu România, iar nouă nu ne trebuie România.”, transmite gagauzinfo.md.

De asemenea, consilierul a menționat că „trebuie să oblige primarul să organizeze un referendum și să studieze opinia oamenilor. Probabil ar fi mai acceptabil să aderăm în componența UTA Găgăuze, deoarece în mare parte suntem vorbitori de rusă.”

La rândul său, primarul de Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, a remarcat faptul că problema aderării la UTA Găgăuzia a fost discutată în anii 1990 „dar atunci nu a mai fost dusă până la capăt ideea. Acum „întrebarea este dacă  Găgăuzia ne vede în componența ei.”

Bașcana Irina Vlah, la rândul său, a spus că aderarea altor localități la Găgăuzia e prevăzută în Legea cu privire la statutul special al autonomiei. Pentru asta este necesar să fie organizat un referendum.

Vlah a menționat că această inițiativa e „un mare compliment” pentru Găgăuzia, iar faptul că oamenii vor să trăiască în Găgăuzia, înseamnă că ei văd că aici se trăiește mai bine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente