(foto) Redescoperă Moldova cu #diez. Top 3 muzee din Chișinău la care să mergi când ești obosit/ă de rutină

jhg

În această serie echipa #diez vă va prezenta trei destinații turistice aflate în municipiul Chișinău. Muzee care poartă numele unor personalități de talie mondială, care au locuit în Capitala noastră. Este vorba de casa-muzeu Pușkin și Șciusev. De asemenea, vă vom povesti despre un muzeu științific unic și inedit, situat în incinta Universității de Stat din Moldova.

#Casa-muzeu Alexandr Pușkin

Marele poet rus, Aleksandr Sergheevici Pușkin, a fost silit de autoritățile țariste să părăsească Capitala Rusiei pe o perioadă de trei ani. La 21 septembrie 1820, el ajunge în Chișinău și se stabilește în casa generalului Înzov (astăzi transformată în muzeu). În doar trei ani, poetul scrie poemele: „Țiganii”, „Șalul negru”, „Lui Ovidiu”, „„Grecoaica fidelă, nu plânge”, prima parte a celebrului roman în versuri „Evghenii Oneghin” și altele, incluse în circuitul valorilor universale. La Chișinău, Pușkin este prezent deseori printre elita oamenilor de cultură de aici, scriitorii C. Stamati, C. Negruzzi, familia Donici și alții, ulterior cunoscuți drept clasici ai literaturii române. Pușkin a călătorit mult prin Moldova.

1

Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un muzeu și, totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Muzeul este deschis în zilele de Marți-Duminică între orele 10:00 și 16:00. Se află pe strada Anton Pann 19. Detalii la telefonul (022) 29-26-85,  (022) 242 653. Taxa de intrare variază între 5-15 lei.

wikipedia.org
wikipedia.org
fest.md
wikipedia.org

În Chișinău, Casa-muzeu A.S. Pușkin a fost deschisă pe 10 februarie 1948. În muzeu, sunt expuse materiale referitoare la viața poetului din Chișinău – tablouri, printuri, obiecte a artei decorative de la sfârșitul secolului  XVIII-lea începutul secolului XIX, sculpturi, precum și ediții ale operelor sale scrise în Basarabia.

wikipedia.org

Muzeul păstrează materialele originale de la sfârșitul secolului XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, ediții ale operelor Pușkin scrise în Basarabia, expoziții de arte și meserii, sculpturi, tablouri, gravații.

wikipedia.org

#Casa-muzeu „Șciusev” din Chișinău

fest.md

Casa-muzeu „Alexei Șciusev” este un muzeu, și totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Edificiul a fost construit în anii 1851–53, în care s-a născut și a locuit timp de 24 de ani (perioada anilor 1873–1897), arhitectul și istoricul Alexei Șciusev. În cele din urmă, Șciusev a proiectat și Mausoleul lui Lenin. În 1947, până la fondarea casei-muzeu, aici a fost deschis un muzeu de arhitectură.

2

În muzeu sunt păstrate lucrurile personale, fotografiile și documentele arhitectului. Exponate de muzeu sunt, de asemenea, mărturiile vieții și activității unui alt arhitect basarabean, Alexandru Bernardazzi. Piesele muzeului sunt aranjate în cele cinci încăperi ale casei. O sală aparte este dedicată lucrărilor artistice rămase și donate de arhitect în 1947.

adevărul.ro
adevărul.ro
adevărul.ro

Muzeul este deschis toată săptămâna: Luni – Joi – 09:00 – 17:00; Sâmbătă – Duminică – 09:00 – 17:00. Informații suplimentare găsiți la numărul de telefon: (022) 22-03-08. O vizită la muzeu costă 5 lei pentru elevi și 10 lei pentru adulți.

#Muzeul de Ştiinţe Naturale al USM

facebook.com/travelblog.md

Cu o istorie de peste 60 de ani, Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova (USM) cuprinde o colecţie impresionantă de animale din toate colţurile lumii, multe dintre care au fost ucise de ignoranţa şi cruzimea omului.

3

facebook.com/travelblog.md

Istoria acestui colţ de natură a început în anul 1952, atunci când studenţii şi profesorii Facultăţii de Biologie, secţia Zoologie, au mers într-o expediţie pe insula Sahalin. De acolo au adus primele exemplare, pe care le-au făcut cadou universităţii. Pornind de la ungheraşul unde au fost expuse, s-a format Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova, scrie adevărul.

travelblog.md

Toate piesele acestui muzeu provin din donaţii. Cea mai mare colecţie a fost oferită de UNESCO şi reprezintă peste 100 de păsări din Antarctida. Peşti piranha, scheletul unei balene albastre, lung de 28 metri, maxilarul unui caşalot, o scoică-gigant, calmari, sepia, caracatiţe, pinguini, broaşte ţestoase, rechini, animale de stepă, şerpi şi o mulţime de specii de păsări alcătuiesc un tablou impresionant.

travelblog.md
travelblog.md
travelblog.md

În cadrul muzeului se păstrează exponate de dimensiuni impresionante. Aici poate fi văzut împăiat un pui de rechin gigantic, un pui nou născut de balenă, un schelet de orcă ucigătoare ș.a. În rezerve se află și vertebra unei balene, dar sala nu permite să fie expus scheletul de 26 metri.

travelblog.md

Muzeul se află în incinta Facultăţii de Biologie a USM şi este deschis de luni până vineri,  iar accesul este gratuit. Informații suplimentare găsiți la numărul de telefon: 022 577 512.

#„Acolo unde înotau delfinii, acum pasc vacile”. Locuri turistice puțin cunoscute în Moldova, pe care neapărat trebuie să le vizitați

#Conacul Manuc Bey, Hederlez, Arcul Geodezic Struve. #diez vă recomandă să redescoperiți Moldova istorică 

#„Elveția basarabeană și renumitele conace de mare importanță din Moldova”. Redescoperim meleagurile natale 

#Să redescoperim Moldova. #diez vă încurajează să vizitați trei muzee tradiționale moldovenești, care vă vor aduce aminte de bunica

#„Turnul vântului”, „Muzeul Fermierului” și „Pivnițele Brănești”. Încă trei locuri neobișnuite care merită explorate

# Explorează Moldova cu #diez. Trei destinații unde să mergi neapărat, odată ce faci rost de timp liber

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente