(foto, video) Să redescoperim Moldova. #diez vă încurajează să vizitați trei muzee tradiționale moldovenești, care vă vor aduce aminte de bunica

collage

Echipa #diez continuă să exploreze destinațiile turistice ale Moldovei. În această ediție vă vom face cunoștință cu trei muzee total diferite. Toate trei destinații se află în sate, acolo unde cel mai bine se păstrează tradițiile noastre. Dacă duceți lipsă de amintiri din copilărie, clipe petrecute la bunica în sat, atunci destinațiile de mai jos sunt pentru voi.

#Pensiunea „La Gura Cuptorului” & Muzeul Pâinii

Muzeul pâinii (Văleni)

Pensiunea „La Gura Cuptorului” este amplasată într-o locaţie deosebită, unde tradiţionalul se împleteşte frumos cu actualul, iar obiceiurile sunt păstrate cu sfinţenie. Pensiunea se află în satul Văleni, un loc pitoresc încărcat cu energie pozitivă şi oameni primitori, la o distanţă de 200 km de Chişinău.

2

Pensiunea dispune de 4 camere, care pun la dispoziţie vizitatorilor, 10 locuri de cazare. Sala de expoziţie de 50 de locuri, în care este amplasat „Muzeul pâinii de ritual, tradiții și obiceiuri”, este locul unde turiştii sunt serviţi cu ceai de melisie-mentă rece şi miere de albină, cu cozonac copt la pensiune şi burnăcei (porumbei) pe vatră.

airbnb.com
airbnb.com

De asemenea, vizitatorii au ocazia să participe la jucatul pupezei de soacra mare, în compania Bunicăi care bate toba, împreună cu bunelul, care au un program artistic ce ţine de obiceiurile de nuntă.

Autorul ideii sa înfiinţeze muzeul este Vera Caminscaia, care are propria sa brutărie. Decizia de a înfiinţa un muzeu de pâine a fost făcută de Vera, după ce pâinea ei, a cîştigat un premiu la concursul internaţional.

facebook.com/vera.caminschi
facebook.com/muzeulpainii/
facebook.com/muzeulpainii/

Bucătarii la brutăria Verei Caminschi,  lucrează după reţetele tradiţionale, fără a folosi suplimente. Exponatele sunt stocate în muzeu pe tot parcursul anului.

Pe tripadviser puteți rezerva o cameră cu 28 de dolari.  La fel, puteți vizita site-ul Muzeuluidar și pagina de Facebook, acolo unde veți putea vedea foarte multe fotografii și, de asemenea, să luați legătură cu proprietara.

http://travelblog.md

Mai multe informații le puteți afla la numărul de telefon 0795 75 622.

#„Casa Mierii”

În satul Răciula, Călăraşi, găsim „Casa Mierii”, care-şi are mereu porţile deschise, gata să primească pe orice turist rătăcit sau pe cei mânaţi de curiozitate şi pofta de a se îndulci cu puţină miere. Curtea casei este plină cu stupi, instrumente tradiţionale vechi, unele dintre acestea fiind atârnate de pereţii casei, şi multe vase de ceramică umplute cu miere.

După ani grei de muncă asiduă şi investiţii, familia Stegărescu a reuşit să combine apicultura cu turismul rural, ramură slab dezvoltată în R. Moldova. Apicultorii au 130 de familii de albine şi un geamantan ticsit cu cunoştinţe şi idei de promovare a acestei ramuri, scria ZdG.

2

La „Casa Mierii”, numită şi „Muzeul Apicol”, vizitatorii pot urmări activitatea unei familii de albine, fără a fi înţepaţi, prin pereţii de sticlă ai unui stup. De asemenea, fiecare poate să guste produsele apicole în Casa Mare. „Casa mierii” vă oferă ocazia să participați si la confecționarea diferitor suvenire din ceară.

http://moldovenii.md

#Мuzeul „Casa Părintească”

Muzeul Casa Părintească din Palanca Călărașilor este una dintre destinaţiile turistice populare din această regiune. Aici conaţionalii noştri îşi alină dorul de casa părintească și cea a bunicilor, iar străinii află mai multe despre obiceiurile poporului. Muzeul casa părintească a fost inaugurat acum 18 ani, când Tatiana Popa, fiica unor deportați politici din Palanca, și-a redobândit casa părinților, sechestrată de comuniști după ocuparea Basarabiei.

Снимок

Pensiunea „Casa Părintească”, situată în satul Palanca, raionul Călărași. Este un muzeu al vieții rurale. Aici a fost recreată atmosfera vieții cotidiene moldovenești tipice și a meșteșugurilor. În zilele de sărbătoare, aici sunt organizate spectacole folclorice și servite preparate ale bucătăriei moldovenești tradiționale, dar și sunt organizate excursii într-o trăsură împodobită frumos pe un traseu special.

http://moldovenii.md
http://moldovenii.md

În perioada sovietică în această casă a activat primăria, cârmuirea colhozului, ba a fost chiar și depozit, acum ea a devenit casa părintească de cândva — cu prispă și cerdac după obiceiurile noastre din vechime. Casa părintească nu se vinde, vorba cântecului, prea scumpă și dragă este pentru stăpâna ei, iar amintirile și valorile spirituale sunt fără de preț. Atmosfera în această căsuță rămâne aceeași ca acum mai bine de un veac, același pat frumos, aceeași sofcă cu zestre, ce-i drept conținutul ei se schimbă din generație în generație.

Aspectul ei exterior, cât și interior sfidează timpul, iar, odată cu trecerea anilor, muzeul „Casa părintească” a devenit și un local de conservare a tradițiilor. Straie de cânepă sau borangic, covoare în bumb, stative de țesut și diverse obiecte din ceramică — toate astea creează o ambianță rustică autentică demnă de amintirile din copilărie ale lui Nică al lui Ștefan a Petrei.

O parte dintre obiecte au fost aduse de către consăteni sau vizitatori, altele au fost adunate de către Tatiana Popa și, deși sunt diferite, exponatele se îmbină armonios și fiecare are un loc special în această casă-muzeu. Aici poţi admira cum arde focul în cuptor şi da o mână de ajutor gospodinei. Gazda ne spune că adesea curtea muzeului este invadată de iubitorii de artă care vin aici la diverse tabere și ateliere de creație.

Peisajul superb din împrejurimi, liniștea locului, dar și gazda primitoare ne fac să credem că ne aflăm nu într-o curte țărănească obișnuită, ci într-un univers al culturii și tradițiilor, ce impresionează mai mult decât alte minunății ale lumii așezate departe de hotarele noastre, scria observatorul

Acest muzeu neobișnuit vă va rămâne în memorie grație culorilor, aromei și spiritului adevăratei gospodării moldovenești. Ca amintire puteți lua cu voi suveniruri originale, preparate în stil tradițional moldovenesc.

#„Acolo unde înotau delfinii, acum pasc vacile”. Locuri turistice puțin cunoscute în Moldova, pe care neapărat trebuie să le vizitați

#Conacul Manuc Bey, Hederlez, Arcul Geodezic Struve. #diez vă recomandă să redescoperiți Moldova istorică 

#„Elveția basarabeană și renumitele conace de mare importanță din Moldova”. Redescoperim meleagurile natale 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente