Sorina este printre cei șapte moldoveni care au obținut anul acesta bursa guvernului suedez pentru a-și urma studiile la Stockholm School of Economics în Riga, Letonia. În decursul semestrului trecut, Sorina a avut șase cursuri despre care vă povesteam anterior. Acum, tânăra ne recomandă câteva dintre resursele academice pe care le folosește în procesul de studiu.

Majoritatea cursurilor vin „la pachet” cu câte un manual impunător care poate servi drept un al doilea profesor în caz că ai pierdut ceva din vedere la lecții sau trebuie să revezi materialul înainte de examen.

La contabilitate și macroeconomie, de exemplu, le-am avut pe următoarele, ambele conținând material exhaustiv, dar ușor de citit:

  • „Business Accounting 1” , thirteenth edition de Frank Wood;
  • „Macroeconomics”, eleventh edition de Rudiger Dornbusch.

Pentru cercetare și articole academice folosim bazele de date EBSCO, JSTOR, ScienceDirect, Orbis și altele.

Profesorii întotdeauna vin cu recomandări de lecturi pentru cursurile lor de asemenea. Iată câteva pentru cursul „Organization & Management”:

  • Yokohama (1992). “An Architect Looks at Organization Design”. Please search by title: “an architect looks at organization design” in EBSCO Business Source Complete.
  • Keskes (2014): “Relationship between leadership styles and dimensions of employee organizational commitment” (16 pages)
  • Matheson (2009). “Understanding the Policy Process – The Work of Henry Mintzberg.”

În funcție de curs, ne sunt sugerate deseori articole din Financial Times și The Economist sau video-uri TEDx. Cel mai recent pe care l-am vizionat este unul despre feedback: 

În timpul cursului „Introduction to Academic Studies” am avut posibilitatea să citim 6 lucrări care au servit drept introducere în careva idei și concepte economice. Realizezi cu adevărat utilitatea acelor lecturi de fiecare dată când în timpul altor cursuri ți-e mai mult mai ușor să înțelegi ce se predă pentru că ai deja niște cunoștințe de bază. Iată câteva dintre ele:

  • Frank, Robert H. (2008), „Should Public Policy Respond to Positional Externalities?”
  • F.A. Hayek (1945), „The Use of Knowledge in Society”
  • Garrett Hardin (1968), „The Tragedy of the Commons”
  • Joseph Heath (2001), „What is an Efficient Society?”

Mai multe detalii despre proiectul „Universitatea #diez” puteți găsi aici.