(video) Reacția administratorilor caritate.md: „Nu excludem că am greșit. Dați-ne un sfat, nu ne dați o palmă”

3111

Fondatorii platformei caritate.md au organizat astăzi o conferință de presă în care au încercat să explice mai multe detalii din investigația publicată ieri, 19 februarie, de către RISE moldova. Aceștia neagă faptul că au intimidat jurnaliștii și spun că din cele peste 300 de cazuri care au fost gestionate pe platformă, doar aceste două prezentate în investigația RISE ar fi fost cu probleme.

Potrivit Svetlanei Sainsus, în unul dintre cazurile prezentate de RISE, aceasta spune că sunt toate documentele necesare, doar că au fost reținute pentru traducere. Potrivit ei, în loc de 16 mii de euro prețul calculat de clinică s-a ajuns la 4500 de euro. Mama ar fi achitat la spital o parte din bani, care au fost colectați prin intermediul altei platforme (aceasta s-ar fi referit la guvern24.md). Potrivit lui Sainsus, ulterior lucrurile s-au deteriorat, iar femeia a început să ceară mai multe sume pentru diferite servicii care nu aveau legătură cu cazul medical propriu zis:

„Eram într-o relație de prietenie cu doamna. După un an Elena sau cineva din rude m-au rugat să strângem bani pentru o investigație în Germania. Eu am întrebat-o de ce se simte rău copilul. Mi-a spus că a fost înșelată de clinica din Turcia unde a avut loc prima intervenție chirurgicală. Atunci, am rugat-o să nu se grăbească pentru că erau deja internați mulți copii și aveam datorii față de clinică. I-am propus să mai aștepte, să îi plătim să meargă la o altă clinică. Inițial au zis că vor să meargă, apoi s-au răzgândit”, a spus Sainsus în cadrul conferinței.

Alexandru Rusnac, co-fondatorul caritate.md a declarat că și lui părinții fetei i-au scris. „Tatăl fetei a explicat că Medical Park (clinica ce apare în investigație n.r. ) sunt niște escroci. Eu i-am sugerat să deschidem un cont, să mergem la altă clinică pentru cercetări suplimentare. Pentru noi era important să știm dacă merită sau nu. El a acceptat, apoi a dispărut”, a menționat acesta.

#Despre salarii și comisioane

Sainsus a afirmat că primește lunar 500 de euro, dar nu este salariu, ci „deviz de cheltuieli”.

„La insistența unor donatori am inclus butonul „donează pentru caritate.md” pe site-ul proiectului. Nimeni nu-și imaginează cât de costisitor poate fi acest proiect. Și da banii au început să fie adunați”, a explicat aceasta.

Alexandru Rusnac mai spune că este în prezent un comision de 5%, dar originea acestuia este doar o medie a tuturor comisioanelor luate de fiecare serviciu prin care se donează.

„Noi am făcut o medie, un comision exact pentru toate serviciile, ca să fie mai ușor contabilizate. Noi, ca fondatori am cerut să nu fie bani cash. Eu am chemat toți jurnaliștii, procurorii, fiscul, CNA-ul să vină câte un reprezentant să ne explice dacă am greșit cu ceva”, a mai spus acesta.

#Despre RISE Moldova

Potrivit Svetlanei Sainsus, atunci când reporterul Rise Moldova, Liuba Șevciuc, a solicitat un interviu, ea din start a acceptat. Totuși, Sainsus afirmă că reporterul a avut o atitudine negativă și a venit cu acuzări.

„Am discutat aproximativ 3 ore despre tot, iar într-un final au publicat doar un minut unde zâmbesc sarcastic pentru că permanent mi se adresau întrebări cu iz de acuzații”, se plânge aceasta în cadrul conferinței.

Sainsus susține că nu a intimidat-o pe jurnalistă, dar că „i-a trimis doar pozele copiilor care au șocat-o în ultima lună”.

„I-am trimis și i-am spus că dacă poți face tu timp de 6 ani de zile, ce am făcut eu până acum, asta să faci. RISE a văzut două cazuri și pentru asta ne-a făcut criminali”, a mai sugerat aceasta.

Autoarea investigației despre banii din caritate: Să știți că de ieri până astăzi au mai scris părinți care au invocat probleme similare

Co-fondatorul caritate.md, Alexandru Rusnac a acuzat jurnaliștii că s-au prezentat drept lucrători de la Procuratură în încercarea acestora de a discuta cu mai mulți părinți.

„Auzeam de la mai multi părinți de un oarecare Dumitru care se prezenta de la procuratură. Am aflat că e Dumitru Stoianov de la RISE”.  Mai mult, Rusnac neagă că ar fi intimidat reporterii RISE Moldova.

„I-am scris lui Iurie Sănduță (redactor RISE Moldova n.r.) . I-am rugat să fie corecți. Numiți asta intimidare?”, se întreabă acesta.

#Dosarul la procuratură

Rusnac susține că dosarul care este la procuratură are ca bază plângerea primei femei prezentate în cadrul investigației RISE Moldova.

„Dosarul penal este pornit pe plângere pe noi la SIS de la Veronica Cibotari. Au fost rugați mai mulți părinți să vină să scrie. Mulți au refuzat”.

Amintim că, RISE Moldova făcut publică ieri o investigație în care reporterii merg pe urmele mai multor persoane care fac bani din „activități de caritate”. Una din persoanele vizate în reportajul RISE Moldova cu privire la „schema de caritate”este Svetlana Sainsus.

După publicarea unui teaser pentru investigație duminică, 18 februarie, pe platforma caritate.md a fost plasată poza jurnalistei, Liuba Șevciuc, cu inscripția „Îi cerem ei ajutor”.

La această oră însă, bannerul a fost scos de pe platformă.

Mai multe știri la acest subiect puteți citi aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente