(foto) Tânăra din Moldova care e pe cale să devină prima moldoveancă polițistă la Londra

politia 3

Liliana Jurja este o tânără din Moldova, în vârstă de 20 de ani, care ar putea fi prima polițistă moldoveancă la Londra. Tânăra își face studiile la Colegiul West Thames și spune că etapa de admitere a fost foarte ușoară. Cum e să devii polițist în Marea Britanie, fiind cetățean moldovean, dar și cât de lungă este calea de instruire și pregătire, ne spune chiar ea.

# În Moldova ar fi ales altă profesie

Tânăra spune că dacă ar fi rămas în Moldova, ar fi devenit medic sau profesoară de limbi străine. Însă a știut dintotdeauna că o să ajungă la Londra și nu și-a făcut planuri de viitor acasă. Odată ajunsă acolo, Liliana a trecut de perioada de admitere, care de altfel, a fost una ușoară: „Am susținut un examen la engleză și matematică, iar probele sportive nu au fost incluse”.

 # Sistemul de învățământ londonez

„În Marea Britanie, sistemul de învățământ este simplu, dar se muncește mult. Studiez la Colegiul West Thames, unde de luni până vineri de la ora 9.00 până la 15.30 se desfășoară lecțiile noastre de specialitate. Sâmbăta de la ora 8.00 până la 15.30 frecventez cursul specializat pentru a obține Certificatul CKP (Certificate in Knowledge of Policing), fără de care nu poți activa ca polițist. Acest Certificat este o confirmare a cunoștințelor mai aprofundate în ceea ce privește legislația Angliei, grupurile criminale”, povestește entuziasmată viitoarea polițistă.

 

politia 2

# Colegii de la West Thames Coll

În total sunt 15 persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani, iar Liliana este cea mai mare: „Colegii mei sunt foarte prietenoși, amabili și mereu gata să te ajute. Suntem de diferite naționalități, ne respectăm și ne ajutăm la nevoie. Câțiva dintre ei au aceeași pasiune și fermitate de a deveni polițiști, iar alții sunt mai puțin convinși”.

# Cum arată o zi din viața unei polițiste în devenire

La West Thames College orele încep la 9.00, iar în total, studenții au câte cinci lecții pe zi. Primele două sunt teoretice și sunt petrecute în fața calculatorului. Urmează o pauză de o oră și jumătate, după care orele practice, unde studenții fac multă mișcare: joacă fotbal sau alt tip de sport și execută exerciții complexe.

politia 1

# Cum are loc angajarea după finalizarea studiilor

„După finalizarea studiilor te angajezi la muncă, dar timp de trei luni tu ai la dispoziție alte sarcini și pregătiri: cum să te protejezi de criminali, cum să arestezi criminalii, cum să-i percheziționezi”, ne spune Liliana.

Tot aici, viitoarea polițistă ne spune că, în Marea Britanie polițiștii sunt respectați și admirați de către societate, iar acest lucru o determină să meargă ferm spre visul său.

 

politia 4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente