(video) Ion Andronache explică când este corect să sărbătorim Crăciunul. Pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie?

25637232_10215065241328482_1471536258_o

În noul episod publicat pe pagina de Facebook al vlogului  Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, Ion Andronache a abordat subiectul de serbare a Crăciunului. 25 decembrie sau 7 ianuarie? Când este corect să sărbătorim Nașterea Domnului? Răspunsurile la aceste întrebări le puteți afla mai jos.

Când este corect a sărbători Nașterea lui Hristos, pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie? Mai întâi trebuie să vedem, de ce în Biserică avem două calendare.

#Pe stil nou serbează unele Bisericile ortodoxe locale din România, Grecia, Albania, Bulgaria, Alexandria.

# Altele sunt pe stil vechi: Rusia, Serbia, Ierusalim, Georgia.

Toată această diferențiere are legătura strânsă cu sărbătorirea Paștilor. Paștile, era serbat în primele 3 secole în zile diferite. La Roma se serba mereu în zi de Duminică indiferent de dată, pe când la Smirna se serba după calendarul ebraic pe 14 Nissan în orice zi a săptămânii ar cădea. Ei s-au întâlnit, nu au ajuns la un consens, dar au slujit împreună respectând tradiția locală a fiecăruia.

Pentru a uniformiza data serbării Paștilor, la primul Sinod Ecumenic din anul 325 s-a decis că Paștile va fi serbat mereu duminica, de după lună plină de după echinocțiu de primăvară, adică atunci când ziua este egală cu noaptea.

Calendarul pe care îl utilizăm noi astăzi se numește – calendar iulian. El a fost introdus în anul 46 î.Hr. de Pontiful roman Iulius Cezar. Voi țineți minte încă de la școală că pământul face o rotația în jurul soarelui într-un an, adică 365 zile și 6 ore, care se acumulează odată la 4 ani și crează o zi – 29 februarie în anii numiți bisecți.

Problema este că pământul se rotește un pic mai repede, adică în 365 zile, 5 ore, 48 minute. Iar această mică diferență se acumulează și la 128 de ani face o zi diferență. Astfel în sute de ani ziua echinocțiului real, astronomic nu mai coincidea cu data stabilită la Sinodul Ecumenic. Iar în secolul 16 diferența a ajuns la 10 zile. Adică pământul se rotea mai repede decât noi calculam.

Atunci papa Grigore al XIII-lea a făcut o reformă. El a omis 10 zile din calendar, corectând calendarul iulian, astfel ca el să corespundă celui real, astronomic. În urma acestei reforme s-a decis că nu toți anii care se divid la 4 vor fi bisecți. Astfel anii 1700, 1800, 1900 nu au fost bisecți conform acestei reforme.

Astăzi diferența a ajuns la 13 zile. Toate statele au efectuat în calendarele civile reforma gregoriană. Iată din ce cauză când în calendarul civil avem 7 ianuarie, în Biserică posibil să auzim: Astăzi, 25 decembrie prăznuim Nașterea lui Hristos.

Data serbării Nașterii lui Hristos a rămas pe 25 decembrie , doar că fiind calculată conform calendarelor iulian îndreptat și neîndreptat.

Anul 2100 pentru calendarul îndreptat nu va fi bisect, iar cel utilizat de Biserică, va fi bisect, respectiv diferența va crește până la 14 zile, iar începând cu anul 2101 Nașterea lui Hristos va fi serbată la 8 ianuarie

Ne-am clarificat cu calendarele, însă totuși, când ar fi corect de serbat Nașterea lui Hristos?

Nimeni nu știe data când s-a născut Hristos. În primele secole Nașterea lui Hristos se prăznuia împreună cu Botezul lui Hristos și sărbătoarea se numea: Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului. Și se serba pe 6 ianuarie, exact cum face astăzi Biserica Apostolică Armeană.

Calendarul nu este o dogmă, nu este o învățătură de credință, ci un instrument care ne îndrumă când să serbăm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente