Universitatea #diez. Receptivitate și simț al umorului. Ce alte calități au profesorii Sorinei Solonaru la Stockholm School of Economics

16508232_1201384666583406_5087127852409182110_n
Foto:Facebook/Sorina Solonaru

Sorina este printre cei șapte moldoveni care au obținut anul acesta bursa guvernului suedez pentru a-și urma studiile la Stockholm School of Economics în Riga, Letonia. În decursul acestor luni, Sorina a avut șase cursuri cu șase profesori: Data Analysis, Introduction to Academic Studies, Mathematics, Academic English, Microeconomics și Economic Statistics. În acest articol, Sorina ne face cunoștință cu fiecare dintre ei. 

Fiecare profesor decide în ce măsură și în ce scopuri să folosească materiale electronice, cu toate că o bună parte din informație este transmisă prin prezentări Power Point pe care studenții le pot accesa printr-o platformă online. Simțul umorului și receptivitatea la întrebările studenților sunt alte două trăsături comune pe care le-am remarcat până acum.

Rihards Garančs – Data Analysis

Data Analysis a fost un curs la care am învățat cum să utilizăm Excel-ul pentru analiza bazelor de date și nu numai. Rihards Garančs, profesorul nostru – care, apropo, este și fost absolvent al acestei universități, predă așa încât să înțelegi exact unde și când, toate acele abilități ar putea fi de folos. Pentru asta el ne povestea deseori exemple concrete din experiența sa profesională, în care a impresionat prin rapiditate și cunoașterea avansată a programului. Chiar dacă, probabil, nu aș avea aceleași interese profesionale în viitor, istorioarele astea întotdeauna aveau un efect inspirațional asupra mea.

Xavier Landes și Christopher Rieber – Introduction to Academic Studies

 

christIntroduction to Academic Studies a fost un curs la care am învățat cum să lucrăm cu textele academice și cum să le analizăm. Aici i-am avut ca profesori pe Xavier Landes și Christopher Rieber. Christopher are un fel aparte de implicare a studenților în discuție, de genul – „You!” – și inevitabil trebuie să vorbești. Probabil metoda asta pare intimidantă (cel puțin mie așa-mi părea la început); de fapt, e foarte eficientă și practică, asta pentru că fiecare are întotdeauna ceva de spus și poate veni cu idei chiar foarte interesante.

xavierXavier este mai indulgent la acest capitol, însă oricum este gata pentru orice dezbatere care vine din partea studenților. Xavier are numeroase studii finalizate, printre care un Ph. D. în filozofie la Universitatea din Montreal și un B. Sc. în economie la Universitatea Aix-Marseille din Franța; unele monologuri de-ale sale deveneau foarte captivante și mă puteau pune pe gânduri chiar și după ce seminarul se termina.

Nicolas Gavoille – Mathematics 

La Matematică, Nicolas Gavoille punea cel mai mult accentul pe aplicații în economie, pe care uneori le combina cu un pic de umor. Nicolas îmbină foarte reușit atât scrisul la tablă și prezentările Power Point, ceea ce era foarte oportun, în caz că ai pierdut ceva din vedere. Nicolas are un Ph.D. în economie la Universitatea din Rennes, Franța.

elinaElīna Banziņa – Academic English

Elīna Banziņa combina predarea teoriei cu analiza erorilor comise cel mai des de studenți. Asta se întâmpla mai ales după temele noastre pentru acasă; informația predată era întotdeauna reînnoită și puteam simți, astfel, aplicația acesteia în realitate. Elina deține un Ph.D. în lingvistică de la Bowling Green State University (BGSU), USA.

 

mortenMorten Hansen – Microeconomie și Statistică

Morten are un MSc în economie de la Aarhus University din Danemarca, este lector la SSE Riga din 1997 și an de an are o reputație deosebită în rândul studenților. Simțul umorului este mereu prezent în timpul lecțiilor, de aceea, deseori avem momente în care valuri de râsete se răspândesc în întreaga sală. Morten folosește o mulțime de exemple simple pentru a ne face să înțelegem concepte (nu la fel de simple) din economie, „condimentându-le” cu istorii amuzante din viața sa. Este, de asemenea, receptiv la starea noastră generală și încearcă să se adapteze după felul în care reacționăm. E nevoie să menționez, totuși, că are cerințe din partea noastră și este critic atunci când ne evaluează.

sorina-200x200

Sorina Solonaru, studentă la Stockholm School of Economics, Riga, Letonia

***

În cadrul acestui proiect, echipa #diez a decis să meargă într-un pas cu mai mulți tineri care și-au început în acest an studiile în diverse țări europene. Ei vor vorbi despre experiența lor din punctul de vedere al programului academic pe care au ales să-l studieze, de la subiecte, liste de lecturi, până la profesori sau activități extra-curriculare. Scopul nostru este să le oferim tinerilor de acasă o idee clară despre cum poate decurge și evolua o astfel de experiență.

Puteți cunoaște participanții aici și aici.

Într-un articol anterior puteți cunoaște profesorii Mihaelei Șerpi, care studiază la o universitate daneză, pe cei ai Gabrielei Petrov, care urmează un curs de licență la o universitate austriacă, dar și pe cei ai lui Bogdan Diaconu, care studiază în Slovacia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente