Ultima oră! Sistemul mixt, votat în Parlament în lectură finală cu 74 de voturi

Parlamentul Republicii Moldova
Foto: parlament.md

Sitemul de vot mixt a fost votat astăzi în a doua lectură, finală, cu 74 de voturi ale deputaților prezenți în Parlament.

Fracțiunea PCRM a anunțat că părăsește sala înainte ca acest proiect să fie supus votului. PLDM a solicitat pauză de 30 de minute. PL a făcut declarații înainte de ședința Parlamentului, în care a anunțat că  se pronunță împotiva sistemului mixt.

Precizăm că, Parlamentul a aprobat pe 5 mai în prima lectură inițiativa democraților, supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Astfel, Proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici, în frunte cu aceea că inițiativa Chișinăului nu a fost consultată larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.

Membrii Comisiei consideră că trecerea la un sistem mixt de vot ar ridica anumite îngrijorări. Printre acestea:

# efecte negative la nivel constituțional, întrucât mulți dintre candidații independenți ar putea fi influențați de oameni de afaceri cu anumite interese;

# anumite influențe politice asupra CEC-ului;

# nu sunt criterii bine definite pentru modul în care oamenii din regiunea transnistreană sau cei aflați peste hotarele țării ar vota;

# acest sistem nu ar asigura o reprezentare echitabilă a femeilor în Parlament.

În continuare, în fața Legislativului au loc manifestații, atât de susținere a votului mixt, cât și împotriva proiectului de lege.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente