Pe internet a apărut un site care oferă servicii de vânzare a testelor de bacalaureat cu 48 de ore înainte de examenul propriu-zis. Pentru un test de BAC se cer în jur de 1100 lei, iar transmiterea banilor se face prin intermediul terminalelor de plată QIWI, pe contul unui număr indicat pe pagină. Cu toate acestea, site-ul nu oferă nicio garanție că testele vor ajunge la cumpărător. Ministerul Educației a sesizat organele drept, iar acestea la rândul lor au început investigarea cazului respectiv.

În plină sesiune de BAC, redacția #diez a primit un mesaj de la un elev, în care se menționează despre existența unui site unde se vând testele de bacalaureat cu 48 de ore înainte de începerea acestora. Pe site sunt descriși toți pașii pe care trebuie să-i facă o persoană pentru a obține testul.

1

Astfel, un potențial cumpărător trebuie să-și pună pe contul QIWI suma necesară, apoi prin intermediul terminalelor QIWI trebuie să transmită suma pe numărul de telefon indicat pe pagină. Pentru a confirma plata este necesar să fie completat și un chestionar unde se indică: adresa de e-mail unde trebuie să ajungă testul, contul QIWI de pe care a fost făcut transferul și denumirea obiectului de examen al cărui test vreți să îl obțineți.

2

5

Pentru fiecare test de examen se cere o sumă de 1100 de lei, iar conform celor indicate pe site, testul trebuie să ajungă pe adresa de e-mail a cumpărătorului în 15 – 20 minute. Totuși, aceștia nu oferă nici o garanție care ar asigura cumpărătorul că testul va ajunge la el, explicația fiind următoarea: „Noi ne ocupăm de mult timp de furnizarea acestor servicii. În anul 2016 noi am avut teste de probă pentru ca clientul nostru să se convingă de actualitatea acestora, acum însă, noi avem o bază de clienți suficientă, astfel încât nu mai este necesar să facem acest lucru.

10

Conform datelor de pe site, activitatea acestuia a fost începută încă din anul 2014, iar testele se obțin de la oameni „buni”, care pentru o anumită sumă de bani sunt gata să le furnizeze astfel de informații.

7

Orice comunicare între administratorii site-ului și clienții lor se face prin intermediul adresei de e-mail indicată pe site, toată informația de pe site este prezentată exclusiv în limba rusă, iar numărul acestora este indisponibil.

6

De asemenea, potrivit site-ului persoanele care vor cumpăra mai multe examene vor beneficia de reducere.

9

Contactați de #diez, reprezentanții Ministerului Educației, au declarat că ministerul s-a autosesizat, iar cazul respectiv, dar și altul similar au fost raportate la poliție, care a preluat investigația.

Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au declarat la rândul lor că, momentan, se investighează cazul și persoanele care ar putea fi implicate: „A parvenit un demers de la Ministerul Educației, iar acum are loc verificarea informației. Persoanele implicate riscă o amendă, de la 30 la 90 u.c. în cazul persoanelor fizice, o amendă de la 150 până la 240 u.c. în cazul persoanelor juridice sau o amendă de la 150 la 240 u.c. pentru persoanele cu funcții de răspundere și privarea acestora de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la trei luni la un an”, a spus Mariana Bețivu, ofițerul de presă IGP.

# Nu se cunoaște dacă serviciile site-ului sunt funcționale sau e vorba doar de o escrocherie, astfel dacă sunteți elevi și vreți să susțineți BAC-ul nu riscați, pregătiți-vă cinstit și corect de examene!