Proiectul «Excelență Academică pentru Moldova» anunță deschisă perioada de înregistrare pentru concursul național „Gala Studenților Originari din Republica Moldova” (GSORM), începând cu 3 octombrie 2016.

Aflat la cea de-a IV-a ediție, concursul are drept scop identificarea și promovarea studenților originari din Republica Moldova, care urmează studii superioare la universități internaționale și obțin rezultate academice și extra-curriculare remarcabile. Proiectul a fost inițiat de „Jeunes Moldaves” (JM), asociația tinerilor moldoveni din Franța, alături de o echipă de tineri din diasporă, care, împreună cu Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), a asigurat desfășurarea primelor trei ediții.

BRD și JM au delegat organizarea ediției 2016 unei echipe complet noi, aleasă prin concurs public și formată din tineri activi din diasporă, dar și ex-laureați GSORM. Echipa lucrează în parteneriat cu asociația «Forumul Absolvenților Reveniți» (FAR).

Dincolo de echipa nouă, Ediția 2016 vine cu un nou logo, introduce o rubrică nouă, dar și o abordare distinctă față de organizare, care țină să reducă la maxim implicarea instituțiilor statului, garantând caracterul apolitic al concursului și reafirmându-l ca proiect creat de diasporă pentru diasporă.

 

14495373_1045909602190564_8076511945427541493_n

Evenimentul va include trei rubrici:

  • Concursul de Excelență – rubrica tradițională, care premiază cei mai buni studenți moldoveni din străinătate, conform informațiilor prezentate în dosarul de participare. Juriul va ține cont atât de rezultatele academice, de implicarea civică/socială, precum și de promovarea Republicii Moldova în țara de reședință sau în alte contexte internaționale. Studenții vor fi premiați în cadrul a trei categorii principale:
  • Licență
  • Masterat
  • Doctorat

Pentru fiecare categorie, vor fi aleși între 5 și 10 câștigători. De asemenea, toți participanții vor fi în mod automat înscriși în concursul pentru Marele PremiuStudentul Anului. La această rubrică pot participa studenții înscriși la un program universitar de peste hotare pentru anul academic 2016-2017 și cei care au absolvit un astfel de program în anul 2016. Depunerea dosarelor de participare se va efectua prin încărcarea CV-ului pe site-ul GSORM, http://www.galastudentilor.md, și prin completarea unui formular online.

  • „GSORM talks” – Rubrică introdusă în premieră în ediția a IV-a, ce invită trei tineri cu experiență academică/profesională internațională să prezinte pe scena GSORM câte un discurs motivațional structurat, de până la 12 minute, abordând un subiect la liberă alegere, dar care are tangență cu aspecte de actualitate din Republica Moldova.

Pentru această rubrică sunt eligibile persoanele ce corespund criteriilor Rubricii „Excelență” precum și tinerii care au absolvit un Program universitar din afara țării cel mult cu cinci ani în urmă și care au rămas în străinătate pentru a-și desfășura activitatea profesională. Participanții vor furniza CV-ul și vor prezenta subiectul discursului, conform formularului online.

Doritorii sunt în drept să participe la ambele rubrici, cu condiția întrunii criteriilor de eligibilitate.

  • „Reveniri care inspiră” – rubrică inaugurată în cadrul ediției 2015 a GSORM, continuă promovarea realizărilor frumoase ale tinerilor reveniți în Moldova după absolvirea studiilor peste hotare. Într-o formulă diferită anul ăsta, această rubrică organizată de „Forumul Absolvenților Reveniți” va aduce din nou pe scena GSORM experiențe remarcabile ale celor reveniți.

Pentru rubrica „Excelență”, juriul este format din personalități marcante din mediul academic, de afaceri, media – din Moldova, dar și de peste hotarele ei. Juriul va evalua dosarele preselectate de echipa de organizare (numărul candidaților preselectați va depinde de numărul dosarelor, dar până la 20 pentru fiecare nivel) și va desemna câștigătorii, ținând cont de Regulamentul Concursului.

Agenda activităților:

Depunerea dosarelor: 3 octombrie – 15 noiembrie
Procesul de Jurizare: 15 noiembrie – 5 decembrie
Ceremonia de premiere: 27 sau 28 decembrie

Pentru a fi la curent cu noutățile acestei ediții a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, urmărește pagina oficială de Facebook a concursului.

 

14469633_1044843715630486_2658531054350288742_n