Scrisoarea deschisă a Nataliei Morari către Vlad Plahotniuc: „Vreau să vă mulțumesc. Nu e o ironie, deloc”

11102638_10206505182005962_7559410193196202935_n
Foto: Imagine simbol. Photo Credit: Natalia Morari/Facebook

Jurnalista Natalia Morari i-a adresat o scrisoare deschisă, a doua la număr, politicianului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc, în care i-a mulțumit pentru faptul că acesta a reușit ceea ce n-a făcut clasă politică din Moldova în cei 25 de ani de independență și anume, a reușit să-i unească până și pe ultimii dușmani ideologici și geopolitici, care încă ieri se scuipau reciproc. Iată ce a scris Natalia Morari pe blogul său pe Europa Liberă:

„Domnule Plahotniuc,

De mai multe ori am încercat să vă invit la mine în emisiune, dar așa și n-am primit un răspuns. De aceea și mă adresez prin intermediul acestei scrisori deschise.

Vreau să vă mulțumesc. Nu e o ironie, deloc. Vă mulțumesc pentru că ați făcut un lucru incredibil, pe care, probabil, încă nu l-ați conștientizat pe deplin. Ați reușit ceea ce n-a făcut întreaga noastră clasă politică în cei 25 de ani de independență. Dumneavoastră – dar anume Dumneavoastră – ați reușit să uniți până și ultimii dușmani ideologici și geopolitici, care încă ieri se scuipau reciproc.

Nu mai contează cu ce se vor termina protestele. În cel mai bun caz pentru Dumneavoastră, partenerii externi vor continua sa «înghită» sperietoarea despre «tancurile rusești», pe care o promovați atât de insistent pe la televiziunile care vă aparțin și vor arunca, ca un os, câte o tranșă de finanțare – nu prea mare, doar ca să nu vă prăbușiți și întreaga Moldovă cu Dumneavoastră. Însă niciodată – dar niciodată – nu veți mai avea acea legitimitate pentru care ați depus atâtea eforturi prin campanii media plătite. Nu veți avea și gata. Punct. Acest lucru este clar pentru toți – proeuropeni, proruși, săraci, bogați, necăjiți, tineri sau bătrâni. Veți fi, cum s-ar spune în rusă, «нерукопожатный». Nimeni niciodată nu va întinde mâna celuia care a avizat programul și componența Guvernului în comisia de profil în doar 6 minute 47 secunde, a învestit Guvernul în doar 30 de minute fără dezbateri în plen, a depus jurământul pe ascunselea la miez de noapte, iar apoi, tot pe ascuns, a semnat propria declarație de integritate (nici măcar nu cea propusă de societatea civilă). Repet – 6 minute 47 secunde, fără dezbateri și întrebări – atât a durat procesul Dumneavoastră democratic. Nu veți mai deveni niciodată cel care ați dorit să deveniți tot timpul – conducător legitim al Moldovei. Din umbră – da. Pe ascuns – da. Legitim – niciodată.

Dumneavoastră credeți că sunteți soluția tuturor problemelor din Moldova, garantul stabilității. Un fel de Putin al Moldovei – dacă îl scoți din sistem, totul se ruinează. Așa e, corect? Anume această idee încearcă să vă insufle toată armata Dumneavoastră de oameni plătiți – «borsetci», politicieni, bloggeri, trolli, experți și restul. Însă nu uitați că de viitorul Dumneavoastră depind buzunarele lor, vacanțele lor, Porsche-urile lor, de aceea și sunt gata să vă cânte de dimineață până seară cât de frumos, inteligent și talentat sunteți, că mai bun manager nu poate fi găsit în întreagă lume. Pe Dumneavoastră poate și v-au convins, nu și pe restul oamenilor.

Ieșiți în stradă – mascat, pe ascunselea, ca nimeni să nu vă recunoască. Vorbiți cu oamenii – în stradă, la protest, în gară, în microbuz, la spital, în grădiniță, în magazin sau la piață – întrebați-i cine este de vină de acest dezastru în care a ajuns întreaga țară. Veți auzi doar două cuvinte: Vlad Plahotniuc. Anume Dumneavoastră sunteți acum perceput ca principalul pericol pentru oameni – pentru proeuropeni, proruși, năstași, dodoniști, vorbitori de română sau rusă – pentru toți. Unii din ei pot greși, nu și toți. Opriți-vă măcar pe o clipă și gândiți-vă la acest lucru. Probabil aveți deja și o strategie, pregătită din timp, cum veți ferici poporul: cu pâine socială, tarife micșorate, leul stabilizat, «vinovații» puși la perete – acest lucru este atât de previzibil. Dar nu ascultați doar ceea ce vă spun bloggerii sau experții de curte, ascultați și oamenii – sunteți perceput drept cauza crizei, nu și soluția. Nimeni nu se mai gândește serios la Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Vladimir Voronin sau restul – ei nu mai sunt pericole, ei sunt doar niște instrumente (sau poate victime?) în mâinile celui mai mare «rău». Vă place? Nu cred.

Vă cunosc personal și știu că sunteți un om rațional și extrem de ambițios. Demonstrați acum întregii țări că sunteți în stare să faceți istorie și să plecați singur. Nu în glumă, nu pe o perioadă de timp – serios și pentru totdeauna. Lumea ar mai putea să vă aplaude. Arătați că există, totuși, așa lideri în lume, care dețin toată puterea în mâini, dar sunt în stare să renunțe la ea și să plece. Ori serios credeți că ați putea aplica experimentul «Ilan Șor» în întreaga țară, făcând Orhei din toată Moldova?

Credeți că mă plătește Mâna Moscovei ca să vă scriu această scrisoare? Sau pe protestatari să iasă în stradă? Sau presa liberă să se consolideze în lupta cu manipularea și minciuna (pentru prima dată în ultimii ani, apropo)? Nu, domnule Plahotniuc, lăsați tancurile rusești bloggerilor Dumneavoastră. Acest protest nu este despre tancuri, nu este împotriva Europei sau pentru Rusia, poate nici măcar nu are cei mai buni lideri în față (alegerile îi vor judeca pe toți). Acest protest este despre un popor sărac, umilit și mințit de o gașcă de «borsetci», care a capturat statul, ascunzându-se după steagurile europene. Nu sunteți proeuropeni așa cum noi nu suntem elvețieni. Noi însă, pas cu pas, învățăm acum să fim cetățeni. Iar Dumneavoastră ne ajutați – ne faceți să ne unim, în pofida tuturor diferențelor ideologice sau geopolitice.

Și pentru asta nu pot să nu vă mulțumesc.

 

Emisiunea „Politica” cu Natalia Morari. Invitați: Maia Sandu, …Scrisoare deschisă IIFormat text: http://www.europalibera.org/content/blog/27505562.htmlLive aici: https://www.privesc.eu/arhiva/65305/

Posted by Privesc.Eu on Friday, January 22, 2016

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente